Gazete Vatan Logo

Granit Kullanım Alanları Nelerdir? Granitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Granit, yapım işlerinde kullanılan bir taştır ve kullanım alanları da çok fazladır. Granit pembe, beyaz ya da yeşil tonlarında olabilen bir taştır.

Granit Kullanım Alanları Nelerdir? Granitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Granit taşı günümüzde mutfak tezgahlarında kullanılmaktadır. Görüntü olarak mermere göre daha dayanıklı ve daha güzel oldukları için mutfaklarda sık sık tercih edilir. Granitin diğer kullanım alanı da duvar kaplamaları olmaktadır. Duvarların görüntüleri granit taş ile kaplandıkları zaman oldukça güzel olur.

Yer kaplaması, banyo duvarı ve banyo lavabolarında da granit kullanılır. Granitin diğer kullanım alanları arasında dış kaplama, anıtlar ve heykel yapımları, kaldırım taşları, bahçe taşları ve kolon kaplamaları vardır. Yapısı itibari ile geniş bir kullanım alanına sahip olan granit son dönemlerde de popüler olmuş bir taştır.

Tarihsel süreçte en çok kullanılan kayaçlar arasında yer alan granit Mısır piramitlerinde de kullanılmıştır. Mısır piramitlerinin günümüze kadar gelmiş olmasındaki en önemli sır yapılırken granit taşlarının tercih edilmesidir. 

Granitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Oluşumu itibari ile granit kaya taşının kullanımına elverişli olduğu bilinir. Bu nedenle de granit çeşitli alanlarda kullanılır. Granit kaya taşı dayanıklı olduğu için geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çizilmeye, ısıya ve darbeye dayanıklı olan granit yer kaplamalarında, mutfak tezgahlarında ve dış cephe kaplamalarında kullanılabilir.

Haberin Devamı

Bahçe taşlarında, inşaat alanında, dekorasyon süslemelerinde, anıt yapımında ve masa sehpa yapımında da granit kullanılır. Granit kaya taşının %40'ı kuvars, ortalama %40'ı alkali feldispat, %30'u ise koyu renkli mineralden oluşur.

Granit kayanın oluşumdaki ilk aşama erimiş magmanın magnezyum ve demir yapılarından meydana gelir. Bu nedenle de granit sert yapılı bir mineraldir. Feldispatların kristalleşmesi ile granit kaya taşı oluşur. 

Granit Nasıl Temizlenir?

Granitten yapılan tezgah, banyo ve mutfak tezgahı temizlenecekse parlatmak yeterli olur. Granitin daha kolay temizlenmesi için öncelikle karbonat ile temizlemek gerekir. Daha sonrasında da deterjan ve su ile silmek mümkündür. Deterjan haricinde granitlere özel olarak satılan temizleme ürünlerini de kullanmak mümkündür. Granit dayanıklı olduğundan uzun süre kullanılır ve belirli aralıklarla da temizlenmesi gerekir. 

Haberin Devamı

Granit Nedir?

Granit, bir kaya türüdür. Kristal ve sert bir yapıda olan granit minerallerden meydana gelmiş olan bir kayadır. Granitik kelimesi de granit ile aynı anlama gelir ve granit ile benzer bir yapıya sahiptir. Granitler mineral oranına bağlı olarak gri, beyaz ya da pembe renkte olabilen kayalardır. İçindeki mineralin türüne, miktarına ve feldispatına göre turuncu renkte olması da mümkündür.

Granit hacim olarak %20 ile %60 arasında kuvars ve alkali feldispattan oluşur. Granit sert bir yapıya sahiptir. İnsanlık tarihi boyunca da yaygın olarak inşaat taşı olarak kullanılmıştır. Granitler yeryüzünde de çok yaygın olarak bulundukları için kullanım alanı geniştir. Neredeyse her yer kabuğu modelinde de granit bulunur.