Geceyi mezarlıkta geçirdiler
653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni izlemek için Edirne’ye gelen güreşseverler, geceyi Selimiye Camii’nin etrafında bulunan Osmanlı dönemine ait mezar taşları arasında geçirdi.
Er meydanında pehlivanların randevusu başladı. Bin 721 pehlivan bu yıl yapılacak güreşler için kayıt yaptırdı.
Yağlı güreşlerin finalinin yapıldığı Kırkpınar, pehlivanların hayalini süsleyen bir arena niteliğinde bulunuyor. Yağlı güreşler yaklaşırken pehlivanları ve güreş tutkunlarını ayrı bir heyecan sarıyor. Güreşseverler, er meydanındaki güreşleri yerinde izlemek için Türkiye’nin farklı illerinden Edirne’nin yolunu tutuyor.
Güreş tutkunları, ekonomik imkanların yetersizliği, konaklama tesislerinin yetersizliği gibi birçok nedenden dolayı geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalıyor. Birçok güreşsever, açık havada konaklamak için Selimiye Camii’nin etrafını tercih ediyor. Daha önceki yıllarda Selimiye’nin dışarıdaki avlularında geceyi geçiren vatandaşlar, bu yıl izin verilmemesi nedeniyle bu imkandan faydalanamıyor. Bu nedenle geceyi caminin etrafında bulunan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının sergilendiği alanda geçiriyor.
Daha önceki yıllarda Temmuz ayının başında yapılan güreşler bu yıl 15 gün erken başladı. Yoğun yağışlarla birlikte havanın soğuması güreşseverlerin işini biraz daha zorlaştırdı.
Kırkpınar güreşlerini yerinde izlemek isteyen güreşçilerin gecesi soğukta zorlu geçti. Manisa’dan gelen Ramazan Ismık, gece havanın soğuk olması nedeniyle çok üşüdüklerini söyledi.
Ismık, “Gecemiz soğuk geçti. Yatacak yer yok. Bize bir yer göstermiyorlar. Biz de burada mecbur kalmak zorunda kalıyoruz. Her yıl burada kalıyoruz. Bu yıl gece zor geçti.” şeklinde konuştu.
Ali Kütahyalı ise “Kuru taşın üstünde sağa döndüğünde solun açılır, sola döndüğünde sağın açılır. Böyle yani. Başka gideceğim yer yok. Her yerde insan var. Bize yer kalmadı. Burası kaldı sadece. Burada sabahladık.” dedi.
Halil Azman da, yetkililere seslenerek bu durumu bir çözüm bulunmasını istedi. Azman, herkesin mezarlıkta veya orada burada sabahladığını anlattı.
Recep Başkurt için ise gece diğerlerinden daha rahat geçti. Bunun nedenini ise çobanlık yapmasına bağlayan Başkurt, “Çoban olduğumuzdan dolayı alışkınız.” ifadelerini kullandı.
Fikret Balcı da, “Gecemiz soğukta geçti. Ayaklarımızı kasarak sabahladık. Bu yıl cami avlusuna sokmuyorlar. Daha önce devamlı cami avlusunda çınarların altında yatıyorduk. Bu yıl sokmadılar. Şikayetçiyiz. Otel yok. Bu duruma bir çözüm bulsunlar.” diye konuştu.