Gazete Vatan Logo

Dünyaya benzeyen 100 gezegen daha

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kepler uzay teleskopunun bu yıl 1284 yeni gezegen bulduğunu, bunlardan 100’den fazlasının Dünya boyutlarında olduğunu duyurdu.

Dünyaya benzeyen 100 gezegen daha

Teleskop aynı zamanda, uzayın ‘yaşama elverişli koşullara sahip bölgeleri’ olarak bilinen alanda dokuz küçük gezegen de tespit etti. Bu alanlardaki koşulların, sıvı suyun varlığına ve yaşamaya elverişli olabileceğine inanılıyor.

10 milyar gezegen

Nasa, bu keşiflerin Güneş sistemi dışındaki yeni gezegenlere ilişkin en büyük gelişme olduğunu söyledi.

Kepler teleskobunun göreviyle ilgili çalışan Nasa’nın California’daki Ames Araştırma Merkezi’nde görevli bilim insanı Dr Natalie Batalhya, hesapların Samanyolu’nda 10 milyardan fazla yaşamaya elverişli gezegen olabileceğini söyledi. Dr Batalha, “Yıldızların yaklaşık yüzde 24’ü, Dünya’nın boyutlarından ortalama 1.6 kat daha küçük olan yaşama elverişli gezegen barındırıyor. Bu bizim hoşumuza giden bir rakam çünkü bu boyutların altındaki gezegenlerin kayalıklardan oluştuğunu tahmin ediyoruz” dedi. Dr Batalha, “Eğer yaşanabilir en yakın gezegen neresi olabilir diye soruyorsanız, bu yaklaşık 11 ışık yılı uzaklıkta, aslında çok yakın bir mesafe” diye ekledi.

Haberin Devamı