Gazete Vatan Logo

Dünyada 1 Nisan şakaları

Bugün hiç beklemediğiniz bir şakanın kurbanı olabilirsiniz. “Şakanın evrensel günü” olarak kabul edilen 1 Nisan’ın ortaya çıkışı konusunda çeşitli varsayımlar mevcut. Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı. 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeyi sürdürenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. Bu gelenek zamanla tüm dünyaya yayıldı.

İşte dünyada ses getiren şakalardan bazıları:

* 1962’de İsveç’in siyah-beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan’da çıkan teknisyen, yeni bir teknolojiyle renkli televizyon izlenebileceğini söyledi. Yöntem, ekrana naylon kadın çorabı germekti. Yüzbinlerce kişi öneriyi gerçekten denedi!

* 1976’da gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan’da, saat 09.47’de Plüton’un Jüpiter’in arkasından geçerken sıra dışı bir olayın gerçekleşeceğini, Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını, tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini yaşayacaklarını söyledi. Belirtilen saatte binlerce kişi zıpladı!

* 1998’de fast food zinciri Burger King, USA Today gazetesine verdiği tam sayfa ilanla, ’Whopper’ hamburgeri yerine 32 milyon solak Amerikalı için ’Solaklar için Whopper’ çıkaracağını açıkladı. Yeni hamburger için yüzbinlerce başvuru alındı!

* BBC’nin 1957’deki ’Panorama’ programında, aşırı ılık geçen kış ve spagettilere saldıran böceklerin ortadan kalkmasıyla, İsviçreli köylülerin ağaçlarından görülmemiş spagetti rekoltesi elde ettiği açıklanmıştı. Binlerce İngiliz de telefona sarılarak, evde nasıl spagetti yetiştirebileceklerini sordu.

Haberin Devamı