Gazete Vatan Logo

Dünya basını: Diva herkesi büyülüyordu

New York Times, Washington Post, BBC gibi önde gelen basın kuruluşları Gencer’den büyük övgüyle söz etti

Leyla Gencer’in ölümü, tüm dünyada yankı buldu. İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, “20’nci yüzyılın en önemli sopranolarından biri” olarak nitelendirdiği Leyla Gencer’in ölümünü okuyucularına uzun bir haberde duyururken “Türk Diva”sı olarak tanımladığı Gencer için “Formunun zirvesindeyken seyircileri büyüleyebiliyordu” ifadesini de kullandı. Leyla Gencer’in ölümü, NewYork Times, Washington Post, BBC gibi dünyanın önde gelen gazete ve yayın kuruluşlarında yer buldu, İngiltere’de yayınlanan The Daily Telegraph gazetesi ise, Gencer hakkında uzun bir haber yaptı. Telegraph, Gencer için “Türk diva olarak tanınan soprano, La Scala’da şaşaalı bir kariyer yaptı” ifadesini kullandı. Zaten yüksek kalitede olan La Scala’nın sahnesine müthiş bir karakter ve egzotik bir hava getirdiğine değinen gazete, sadece Maria Callas ve Renata Tebaldi gibi çok güçlü figürlerin onu gölgeleyebildiğini belirtti.

Amerikalı aşkından da söz ettiler

Gazete, Gencer için “Telegraph’dan Michael Kennedy için günü gününe uymayan bir yorumcuydu ancak diğer insanlar onun performansını çekici ve ilham verici buluyorlardı” derken “Çok özel dumanlı bir Orta Doğu sesine sahipti” ifadelerini kullandı. Formunun zirvesindeyken seyircileri büyüleyebildiği ve daha az formdayken de dinleyicilere ilginç dakikalara yaşatabileceğinden bahsedildi. Haberde, Gencer’in 1951-1953 yılları arasında dönemin Ankara’daki Amerikan büyükelçisi George McGhee ile tutkulu ve kamuoyuna mal olmuş bir aşk yaşadığını yazdı.

Gazete, Türkiye’deki sanat yaşamındaki kadınlar için Gencer’in bir rol model olduğunu duyururken, Türk hükümetinin kendisi için bir hatıra parası bastırdığı, onuruna opera yarışması düzenlendiği ve Türkiye’deki bir opera binasına adının verildiğini kaydetti. Leyla Gencer hakkında uzun bir haber yapan gazete, Eisenhower, Tito ve Adenauer gibii dünya liderleri için performans sergilediğini kaydetti.



Haberin Devamı