Gazete Vatan Logo

Domatesler artık eskisi gibi değil

Görünüşleri muhteşem olsa da zamane domatesleri vitaminden bihaber. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre meyve ve sebzeler bundan 70 yıl öncesine oranla yok denecek kadar az vitamin ve mineral ihtiva ediyor

Domateslerin eski tadı kalmadı. Ama daha da vahimi, artık pek bir faydası da kalmadı. Londra'daki Thames Valley Üniversitesi sağlık ve beslenme kürsüsü tarafından yapılan araştırmada, 20 çeşit sebze ve meyvenin içerdiği mineral ve vitamin oranı Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak yapılan laboratuvar tahlilleriyle karşılaştırıldı. Ortaya çıkan sonuca göre bugün yediğimiz meyve ve sebzeler 70 yıl öncesine göre şekil ve renk olarak görünümde güzelleşirken, her yıl daha da az vitamin ve mineral içermeye başladı.

10 taneden 1 portakal
Uzman Prof. Tim Lang'in İngiliz beslenme Enstitüsü'nde yayınlanan raporuna göre, sebze ve meyveler 70 yıl içinde mineral ve vitamin oranında yüzde 70'e yakın kayba uğradı. Eskiden l portakal yiyerek aldığımız vitamin ve mineral miktarını elde etmek için bugün 10 portakal yememiz gerekiyor. En büyük kayıp ise çalı fasulyesinde. Yerli ve ithal malı iki çeşit çalı fasulyesini inceleyen uzmanlar sodyum oranında yüzde 90-100 arası bir düşüş saptadı, ispanya ve italya'dan ithal edilen çalı fasulyesindeki sodyum oranı 1960 ve 1962'de yapılan testlere göre yüzde 90 düşerken, İngiltere'de yetiştirilenlerin sodyumu tamamen kaybettiği ortaya çıktı.

Bu ne perhiz peki?
Sağlık ve beslenme uzmanları kalp hastalıkları ve kansere karşı bir taraftan bol sebze ve meyve yemeyi tavsiye ederken, yediklerimizin vitamin ve mineral açısından bir işe yaramaması ise derin bir çelişki yaratıyor. "Organik" etiketi altında satılan besin maddelerinin bile eskiye oranla çok düşük mineral ve vitamin ihtiva ettiğine değinen uzmanlar, böyle giderse sağlıklı yaşamak için mineral ve vitamin hapı yutmamız gerektiğini belirtiyor.

Modern tarımın suçu
Yiyeceklerin vitamin ve mineral oranının değişmesi modern tarım yöntemlerine bağlanıyor. Yapay gübre, tarım ve haşere ilaçları ile yapay aşılama yöntemleri sebze ve meyvelerin görünümünü güzelleştirirken içeriğini yok ediyor. İhracat nedeniyle olgunlaşmadan toplama ve çevre kirliliği de diğer büyük faktörler. Beslenme uzmanı Dr. David Thomas'a göre sebze ve meyveler son 70 yıl içindeki değişimi göstermeye devam ederse, 2050'de hiçbir besin özelliği taşımayacak.


Rengine bak vitaminini seç

* Kırmızı /Mor
Patlıcan, kiraz, erik, dağ çileği ve kocayemişi, kırmızı üzüm, kırmızı elma, kırmızı biber, çilek, karpuz, kırmızı portakal ve greyfurt
Bu yiyeceklerde bulunan antosiyanin kan pıhtılaşmasını, kalp krizini önlüyor. Damar genişletici özelliği var. Ayrıca içerdikleri likopen de kansere karsı savaşan antioksidan üretiyor.

* Turuncu
Kayısı, havuç, balkabağı, yerelması
İhtiva ettikleri betakaroten göz ve cilt bakımı için önemli. Kansere karşı savaşıyor.

* Turuncu/sarı
Kayısı, portakal, papaya, ananas, mandalina, greyfurt
İçerdikleri sirotoksantin maddesi tahrip olan hücreleri yeniliyor.

* Yeşil/sarı
Avokado, kabak, salatalık (soymadan yenmeli) taze fasulye, bezelye, kavun, marul
İhtiva ettikleri lutein ve zeazantin, göz hastalıklarına iyi geliyor, kataraktı önlüyor.

* Yeşil
Brokoli, kabak, lahana, karnabahar, marul ve yeşil salata
Yeşil sebzelerde bulunan îzotiosiyanat, sulforafen karaciğer kanserini önlüyor, kanserin her türüne karşı da koruyucu özelliği var.

* Beyaz/yeşil
Enginar, kereviz, sarmısak, turp, pırasa, hindiba (çiğ olarak), kuşkonmaz
Bu sebzelerde bulunan alisin ve flavanoid hücre tazeliyor, tümörlere karşı savaşıyor. Tansiyon düşürücü ve cinsel gücü artırma özellikleri var.


Haberin Devamı