Gazete Vatan Logo

Dolandırıcıların sahte altın oyunu şoke etti! Kuyumculara karı-koca kılığında tuzak

İstanbul'da sahte veya düşük ayarlı altın imal ederek kuyumcularda bozdurdukları ve piyasaya sürdükleri tespit edilen 5 şüpheli eş zamanlı operasyonla yakalandı. Baskınların birinde, bakır ve gümüş gibi madenlerin dönüştürülüp piyasaya sürülmeye hazır hale getirilmesine yarayan materyaller ele geçirildi. Operasyon sonrası şoke eden detaylar ortaya çıkarken, kuyumcular düğün sezonunda artan sahte altınla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların sahte altın oyunu şoke etti! Kuyumculara karı-koca kılığında tuzak

Dolandırıcılar, vatandaşlara tuzak kurmaya devam ediyor. Her alanda artan sahtecilik bu kez de kuyumcularda ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gelen ihbarlar ve emniyet ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, İstanbul genelinde altın imalat atölyelerinde ayarı düşük sahte altın, bilezik ve takı malzemeleri basıldığı tespit edildi. Sahte altınları farklı ilçelerde bulunan kuyumculara bozdurarak, piyasaya sürdükleri tespit edilen şüpheliler hakkında "Paraya Eşit Sayılan Değerlerde Sahtecilik" ve "Nitelikli Dolandırıcılık" suçlarından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 9 eylem gerçekleştirildiği belirlendi. Savcılığın talimatı üzerine 1'i Kocaeli, 6'sı İstanbul'da olmak üzere 7 şüphelinin yakalanması için eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 5 şüpheli yakalandı. Diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

ESENYURT'TA SAHTE ALTIN ÜRETİMİ YAPILAN DEPOYA BASKIN

Haberin Devamı

Esenyurt'ta da sahte altın imalatı ve satışı yaptığı tespit edilen şüphelilere, 6 aylık izleme ve takip sonucunda operasyon düzenlendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekiplerince, Osmangazi Mahallesi Arslan Sokak'ta bulunan adrese yapılan baskında şüpheliler yakalandı. Operasyon yapılan binanın giriş katındaki imalathanede sahte altın üretim materyalleri ve kimyasallarının yanısıra toplam 2 milyon lira ele geçirildi. Yapılan incelemede, gümüş, bakır gibi maddelere kimyasal işlem uygulayarak altın kaplaması gerçekleştirildiği, daha sonra altınları bilinen markaların damgalarını kullanarak satışa hazır hale getirdikleri öğrenildi.

Suç örgütünde bulunan kadın ve erkeklerin, karı koca rolünde İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilindeki kuyumcuya giderek dolandırıcılık yaptıkları belirlendi.

DÜĞÜN SEZONU ÖNCESİ SAHTE ALTIN UYARISI

Öte yandan havaların ısınmasıyla düğün sezonu öncesi vatandaşların mağdur olmaması konusunda uyarılarda bulunan kuyumcular, yaz aylarının gelmesiyle birlikte bölgede altına rağbet arttığını ve yeni evlenen çiftler için de altınlarını güvenilir kuyumculardan alması tavsiye edildi. Son zamanlarda piyasaya sahte altın çok çıktığını belirten Kuyumcu Cahit Vuruş, bu yüzden hem halk hem de kuyumcuların mağduriyet yaşadığını belirtti.

Haberin Devamı

“PİYASADA SAHTE ALTIN ÇOK VAR”

Teknolojinin geldiği son nokta sebebi ile birebir sahte altın yapılabildiğini fakat en önemli unsurun sesi olduğunu vurgulayan Kuyumcu Cahit Vuruş, "Piyasada sahte altın çok var. Bunun en önemlisi ürünün gramıdır. Sesi de çok önemli. Bunlara vatandaşların çok dikkat etmesi gerekiyor. Güvenilir yerlerden altın alınması gerekiyor. Günümüzde teknoloji çok iyi konumda olduğu için sahtelerde çok başarılı oluyor ve gramını tutturuyorlar. Biz kuyumculara bile sahte altın getiriyorlar. Başımıza gelen bir olay var. Vatandaş bize hediye altın geldi diyerek işletmemize geldi. Altını taşa sürdüğümde sönmedi fakat ateşe vurduğum zaman altın olmadığını gördük. Vatandaşlarımız bunu çok anlayamayabiliyorlar ama sesinden altın olup olmadığını anlayabilirler” dedi.

Haberin Devamı

"DÜĞÜN YAPACAKLAR ALTININI ALABİLİR”

Vuruş, "Şu anda müşterilerimizden bize çok altın dönüşü olmuyor. Talep çok fazla olduğundan dolayı fiyatlar yükseliyor. Zaten altın güvenilir liman her sene üzerine yüzde 40 koyuyor. Hatta altın geçtiğimiz sene beklentinin altında kalmıştı. Yıl sonuna kadar fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Şu anda altın iyi bir yatırım. Düğün yapacak kişilerin veya yatırım yapmayı düşünen kişilerin altına yatırım yapmasını öneririm. Bugün alışverişini yapmamış olsa bile işçiliksiz ürünler oluyor 24 ayar bilezik gibi. Bunları alıp kişiler daha sonra takıya dönüştürme yapabilirler. Altının yükselişinden kişiler zarar etmemiş olurlar. Alışveriş yapan müşteriler külçe altın alıyorlarsa satış fiyatımız ne ise ondan geri alıp tekrardan istedikleri ürün ile değişim yapılabilir. Böylelikle de altının yükselişinden zarar görmüyorlar” şeklinde konuştu.