Gazete Vatan Logo

Demir Kullanım Alanları Nelerdir? Demirin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Yeryüzünde en çok bulunan metaller içerisinde yer alan demir aynı zamanda en sık kullanılan metaller içerisinde de yerini almaktadır. Geçiş metalleri grubunda bulunan demirin atom numarası ise 26'dır. Periyodik tablo içerisindeki sembolü ise '' Fe '' dir. Doğada katı bir biçimde bulunan bu metalin yerkabuğunun büyük bir bölümünde hammadde olarak yer aldığı bilinmektedir.

Demir Kullanım Alanları Nelerdir? Demirin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Hatta ana çekirdeğin demir ve nikelin alaşımıyla var olduğu bilim insanları tarafından tahmin edilmektedir. Farklı bir görüşe göre de akışkan halde bulunan çekirdekteki maddenin tek bir kristal yapıda bulunan demirden oluştuğu şeklinde bir fikir ortaya atılmıştır. Sıklıkla çelik üretiminde baş rol oynamaktadır.

Demir Kullanım Alanları Nelerdir? 

Çok çeşitli sektörlerin baş malzemesi olan demirin insan hayatını kolaylaştırma konusunda önemli bir yeri bulunmaktadır. Akla gelebilecek neredeyse her malzemede demirin bir işlevi vardır. Otomotiv sanayisinde ve araçların yapımında, gemilerin gövdesinde ve binaların temelinin sağlam olması için de demir kullanılmaktadır. Özellikle demir- çelik sektörünün ana maddesini oluşturması açısından dikkat çeker. Çünkü hem iç ticaret hem de dış ticaret açısından alım ve satım işlemlerinde demir ilk sıralarda gelmektedir. 

Demirin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler 

Bilgisayar gibi örnek verilebilen çoğu teknolojik aletlin manyetik bölümlerinde demirden yararlanılmaktadır. İlk zamanlardan beri kişilerin süs ve takı eşyalarında, yaşam alanlarında kullandıkları aksesuarlarda da bir yer edinmiştir.

Haberin Devamı

Demirin Tarihi 

İnsanlığın demir ile tanışması milattan önce 4000'li yıllara kadar dayandığı bilinmektedir. Mısırlılar ve Sümerliler demiri ilk kez kullanan medeniyetler arasındadır. Başlıca kullanım amaçları bıçak ya da mızrak gibi kendini korumak işlevinde ya da savaşlarda kullanabilmek içindir.

Tarihi çağlardan birine ismini vermesiyle birlikte daha da önem kazanan demirin farklı zamanlarda farklı toplumların tanışmasıyla birlikte kullanım alanı daha da yayılmıştır. Eski çağlarda simyacılar tarafından savaş Tanrısı olan Mars'ın sembolünde tezahür edilmiştir.

Çünkü o dönemlerde özellikle kişilerin kendini savunması amacıyla demir kilit bir noktaya yerleşmiştir. Demirin bu kadar önemli olduğu anlaşılmadan öncesinde insanlık bronz kullanmaktaydı ve bronzdan demire geçişte uzun yıllar süren bir zaman almıştır.

Demir ve İnsan Sağlığı 

Bir bireyin vücudunda yaklaşık olarak 4 ile 5 gram arasında demir bulunmaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar açısından demir vücuda alınması açısından önem arz etmektedir. Et ve sebze ürünlerinin çoğunda demir bulunmaktadır. Demir eksikliği kansızlık olarak bilinmektedir. Çünkü oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında görev almaktadır.

Haberin Devamı

Eksikliği de fazlalığı da kişi hayatı için pek olumlu karşılanmamaktadır. Fazla olması durumunda zehirleyici bir etki oluşturabilmektedir. Az olması durumunda ise vücut sistemleri içerisinde yer alan organlar yerine getirmesi gereken görevlerini tam anlamıyla getiremezler. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlü olması ve kişilerin bilişsel aktivitelerinin de sağlam olması açısından demir olmazsa olmaz denilebilecek bir konumdadır.