Gazete Vatan Logo

Davayı kazandı, artık SGK ödeyecek!

Avukat Mahmut Dikmen, aşı bedelini ödemeyen SGK’ya karşı açtığı davayı kazandı

Lise öğrencisi C.D., binlerce kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserinden korunmak için geçen yıl koruyucu aşıyı eczaneden üç doz aldı ve toplam 805.40 lira ödedi. Kendi imkanlarıyla eczaneden aldığı aşıyı yaptıran genç kız, aşı bedelinin ödenmesi için SGK’ya başvurdu. Kurum, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer almayan aşı için ödeme yapılmayacağı cevabını verdi. Bunun üzerine C.D., avukatı Mahmut Dikmen aracılığıyla Ankara 13’üncü İş Mahkemesi’nde ’Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili tespit davası’ açtı. Avukat Dikmen dava dilekçesinde, “Müvekkilim öğrenci. Sağlık yardımından da faydalanmaktadır. Meme kanserinden sonra kadınların en çok ölüm yaşadığı rahim kanseridir. Bunun devlet tarafından karşılanması gerekir” dedi.

Kadın avukat itiraz etti

SGK avukatı Zeynep Var Alan ise “2013 yılı için belirlenen aşı takviminde dava konusu HPV aşısı yer almamaktadır. Dava haksız yere açıldığından, reddine karar verilsin” diye itiraz etti. Bilirkişi raporunda, “Aşı rahim kanserinden korunmak amacıyla yaptırılmakta. Davacı aşı için 805.40 TL ödemiştir. Rahimağzı kanseri tüm dünyada kadın ölümlerinin sebebi olan kanser türleri içinde en yüksek ölüm sebebi oranına sahip hastalıktır. Aşının henüz cinsel yönden aktif olmamış ve virüsle karşılaşmamış kişilere yapılması halinde yüzde 100 koruma sağladığı ve aşının altı ay içerisinde üç doz yapılması gerekmektedir” dedi.

Hakim Anayasa’yı örnek gösterdi

Raporun gelmesinin ardından yapılan son duruşmada hakim Suat Subaşı, hazırladığı gerekçeli kararında paranın SGK tarafından ödenmesine hükmetti. Kararda şu ifadeler yer aldı, “Ana ilke, Anayasa’da ifadesini bulan sosyal devlet ilkesi olup devlet vatandaşlarının sosyal ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Rapora göre davaya konu aşının uygulanması bu hastalığın neredeyse yüzde 100 önlenmesine neden olmaktadır. Bu itibarla kurumun bu aşının bedelini ödemesi, sonradan bu hastalığa yakalanarak kanser tedavisi gibi pahalı bir tedavi ve masraflarla karşılaşmaya tercih edilmelidir. 644 lira aşı bedelinin yasal faizi ile birlikte davacı kurumdan alınarak davacıya verilmesi, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretinin de kurum tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.”

Haberin Devamı