Gazete Vatan Logo

'Babalık davasını anne ve çocuk açabilir'

İstanbul'da yaşayan İ.Ş., boşanmak üzere olan B.K. adlı kadın ile birlikte yaşamaya başladı. Hamile kalan kadın, doğumdan kısa bir süre önce de eşinden boşandı. Ancak dünyaya gelen bebeğin nüfus kaydı sorun oldu. Çocuğun biyolojik babası olduğunu ispatlamak isteyen İ.Ş'ye mahkemenin yanıtı "Babalık davasının biyolojik baba tarafından açılması mümkün değildir. Ancak anne ve çocuk isteyebilir" oldu.

'Babalık davasını anne ve çocuk açabilir'

Sevgilisinden çocuğu olan adam, mahkemeye babalık davası açmak istedi. Mahkemenin yanıtı ise "Babalık davasının biyolojik baba tarafından açılması mümkün değildir" oldu. Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın özel haberine göre İ.Ş., boşanmak üzere olan ve kocasından ayrı yaşayan B.K. ile birlikte yaşamaya başladı. B.K. bu beraberlikten hamile kaldı. Doğum yapmadan kısa bir süre öncede boşanma davası sonuçlandı.

DAVA AÇTI

Dünyaya gelen bebeğin nüfus kaydı sorun oldu. Bebeğin anne karnına evlilik devam ederken düşmesi nedeniyle annesinin boşandığı eski eşinin nüfusuna geçirilmesi gündeme geldi. Bunun üzerine Aile Mahkemesi'ne başvuran İ.Ş., bebeğin gerçek babası olduğunu, DNA testi yapılmasını ve bebeğin kendi nüfusuna geçirilmesi için dava açtı.

MAHKEME: BİYOLOJİK BABA DAVA AÇAMAZ

Medeni Kanuna göre çocuk ile baba arasında soy bağının mahkemece belirlenmesini ancak anne ve çocuğun isteyebileceğini belirten mahkeme, "Babalık davasının biyolojik baba tarafından açılması mümkün değildir. Ayrıca bu dava biyolojik babaya veya ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilir. Hasımsız olarak açılamaz" diyerek davayı reddetti.

Haberin Devamı