Gazete Vatan Logo

‘Baba Kuran’a geçtim bana terlik alır mısın?’

Henüz 11’indeydi Leyla... Çok zeki, sakin bir çocuktu.

VATAN EKİBİ KONYA’DA

Yaz tatilinde gittiği Kuran kursunda başarılı olunca babasını arayıp müjdeyi verdi ve terlik istedi. Ancak kaçak Kuran kursu Leyla’ya 17 arkadaşıyla birlikte mezar oldu

Babaannesinin ismini taşıyordu. Kim bilir belki bu Anadolu geleneği daha da yakınlaştırdı onları. Leyla, her yaz olduğu gibi bu yaz da okullar tatile girer girmez babaannesinin yanına, Balcılar’a geldi. Patlamanın olduğu gecenin gündüzünde babasıyla konuştu. “Baba Kuran a geçtim” diye sevincini paylaştı... Başarısının ödülü olarak da terlik istedi. Bir çift terlik... Süslü püslü ya da sade. Nihayetinde bir terlik. Leyla’nın anne ve babası cumartesi günü kızlarını ziyarete Balcılar’a geleceklermiş. Ama acı haber cuma sabahı evlerine ulaşınca, baba Barış Semerci kızının terliğini alamadan Balcılar’a koşmuş. Geldiği gün de sarılıp, istediği hediyesini veremediği kızının cenazesini toprağa vermiş... Acılı baba, o telefon konuşmasında istediği terliği ona getiremediği, veremediği için ayrı bir acı içinde. Fayans ustası olan baba, iş bulursa çalışıyor. Anne Hatun Semerci ise ev hanımı. Üç çocukları var, Leylaları, en büyüğü. Anne, baba, babaanne perişan... Kimbilir, belki, acılarını hafifletmek için “Şehit oldu Leyla’mız” diyorlar... Anne gözyaşlarını siliyor... Sonra metanetle anlatıyor.

Şehit oldu Leylamız

“Melek gibiydi yavrum. Uysal, kendi halinde. Yaz tatillerinde babaannesinin yanına gönderirdik değişiklik olsun diye. Düzenli olarak üç yıldır da Kuran kursuna gidiyordu. Yatılı kalmayı o da istiyordu. Çünkü köy yeri burası. Orada da bir çok arkadaşı vardı. Kalsın tabii. Neden kalmasın?” diyor... Ama bir süre sonra yine gözyaşlarına hakim olamıyor... “Yavrum öğretmen olacaktı, doktor olacaktı...”

17 öğrenci bir öğretmen öldü

Olaydan sonra Konya Valiliği’nde oluşturulan Kriz Masası, ölen ve yaralananların kimlikleriyle yaşlarını açıkladı: Sema Ünal (19-öğretmen), Fadimana Toz (12), Elif Beyza Tuğyan (12), Teslime Duran (14), Ümmünur Gümüştekin (13), Fadime Yazıcı (13), Hatice Doğrul (13), Rukiye Sena Demirbaş (11), Sema Bayram (20), Leyla Semerci (13), Şerife Göktaş (14), Cennet Karaalp (13), Zehra Güllü (10), Huriye Durmuş (13), Hatice Özçömlekçi (14), Teslime Gökdemir (14), Şerife Bağcı (14), Şehrinaz Avcı (13).

Kızları hastanede babaları gidemiyor ÇÜNKÜ PARASI YOK!

FacİayI duyduğunda Ahmet Özbağrıaçık’ın dünyası başına yıkılmış, ciğeri yanmış. İki kızı da yurtta kalıyormuş. Çünkü işsiz. Bulabilirse mevsimlik işçilik ya da hamallık yapıyor. Kursta ise yaz boyunca yemek içmek bedava. En azından kızların boğazından sıcak yemek geçsin diye yollamış Ballıca’daki Kuran kursuna. 13 yaşındaki Meryem ile 16 yaşındaki Fatma’nın ölmediğini, yaralandığını duyunca derin bir oh çekmiş. Kızlardan biri Konya’ya, diğeri Ankara’ya hastaneye kaldırılmış. Babaları nerede olduklarını öğrenmiş. “Hemen yanlarına gitmek istedim, sonra aklıma geldi. Cebime baktım. Para yoktu. Vardı da üç-beş lira” derken gözlerinden çaresizlik okunuyor. bir hayırseverin otomobiliyle Konya’ya giden baba küçük kızı Meryem’i görmüş, içi rahatlamış. Şimdi tek isteği Ankara’daki büyük kızı Fatmayı görebilmek...

Almanya’dan gelen abileri kurtardı

FacİanIn yaşandığı yurtta kalan Şehrinaz ve Sümeyra Dağtekin kardeşlerin Almanya’dan izne gelen ağabeyleri sayesinde ölümden döndükleri ortaya çıktı. Almanya’da işçi olarak çalışan Harun Dağtekin, izne geldikten sonra, memleketleri olan Balcılar beldesinde Kuran kursu olarak bildikleri yurtta kalan kardeşleri Şehrinaz (12) ve Sümeyra’yı (13) alarak izni birlikte geçirmek için Konya’daki evlerine getirince, kızlar yurdun enkazında can vermekten kurtuldu.

Kızlara harabe erkeklere 5 yıldızlı

KIZ yurtları enkaz yığınına dönen ve 18 kişiye mezar olan Süleymancılar tarikatının, Balcılar beldesindeki erkek yurdu “beş yıldızlı otel” denilebilecek bir bina. VATAN’ın girdiği yurt, 2 bin nüfuslu Balcılar beldedeki en ihtişamlı bina. 60 öğrencinin yatılı olarak kaldığı “Konya Taşkent Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Özel Orta Öğrenim Özel Erkek Öğrenci Yurdu” yaklaşık 1 yıl önce inşa edilmiş. 5 katlı yurtta 2 mescit, Kuran derslerinin verildiği 4 sınıf, 4’er ve 20’şer kişilik 7 yatakhanede yatıyor. Yurtta öğrencilerin gittileri okullardaki derslerine çalıştıkları bilgisayar sınıfları da bulunuyor. Müdürle birlikte sayıları 4 olan eğitmenlerden evli olmayan ikisi de yurtta kalıyor.




Haberin Devamı