Gazete Vatan Logo

Atatürk'ün hediyesine onarım!

Cumhurbaşkanlığı forsuna tadilat

SAMSUN’un Havza İlçesi’ne 1924 yılında ikinci kez gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanlığı forsunu ilk kez Havzalılara hediye etti. 88 yıldır saklanan ve 18 yıldır da müzeye dönüştürülen ’Atatürk Evi’nde sergilenen Cumhurbaşkanlığı forsu, geçen yıl tadilat için İstanbul’a gönderildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 24 Eylül 1924’de Samsun’un Havza İlçesi’ne yaptığı ziyaret sırasında dönemin Havza Belediye Başkanı İbrahim Efendi’ye, ilk kez Cumhurbaşkanlığı forsunu hediye etti. İlçede muhafaza edilen Cumhurbaşkanlığı forsu 1994 yılından itibaren de müze olarak hizmet veren Atatürk Evi’nde serilendi. Zaman içerisinde yıpranan Cumhurbaşkanlığı forsu, geçen yıl Samsun Müze Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Laboratuvarına gönderildi. Havza Kaymakamı Yunus Kalaycı, forsun tadilat gövreceğini, ardından Atatürk Evi’nde sergilenmeye devam edeceğini söyledi.

KALDIĞI OTELDEKİ EŞYALAR DA SAKLANMIŞ

Cumhurbaşkanlığı forsunun yaza kadar tadilat çalışmasının tamamlanıp ilçeye getirileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Kaymakam Yunus Kalaycı, "1924 yılından bu yana bu fors ilçemizde muhafaza edilmiş. Büyük Önder’in Havza’ya ilk gelişinde kaldığı otel odasında kullandığı bütün eşyaları da bu güne kadar saklanmış. 18 yıldır müzede sergileniyordu. Ancak aradan geçen uzun yıllar nedeniyle forsun tadilat edilmesi gerekti" dedi.

’ÇOK ÖZEL’

Cumhurbaşkanlığı forsunun Havzalılar için çok önemli bir değere sahip olduğunu dile getiren Kaymakam Kalaycı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki bu fors bizim için çok değerli. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığı forsu olduğu için çok özel. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluş mücadelesinde Havzalılara verdiği önemin bir göstergesi olarak bu forsu hediye ettiğini söyleyebiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş mücadelesinde ilk kıvılcımı Havza’da başlattığı için, ilçemize de büyük önem veriyordu. Bu forsun Havza’da olması ve Havzalı’lara hediye edilmiş olması büyük bir şeref. Tadilat çalışmalarının hızlanması için girişimlerde bulunacağız. Tüm vatandaşlarımızı Atatürk Evine gelip Cumhurbaşkanlığı’nın ilk forsunu görmeye davet ediyorum."

Haberin Devamı