Gazete Vatan Logo

Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir? Alüminyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Alüminyum dünya üzerinde en çok bulunan elementlerden biridir. Alüminyum inşaat, nakliye ve paketleme gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir? Alüminyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Alüminyum yer kabuğunda bol miktarda bulunan ve kullanım alanı oldukça geniş olan bir elementtir. Alüminyum elementinin simgesi AI’dir. Periyodik tablonun 13. Elementi olan alüminyumun rengi hafif gümüş rengidir. Alüminyumun tarihi M.Ö 5000 yılına uzanmaktadır. O dönemde Mezopotamya’da yaşayan insanların kullandığı çanak çömlekler büyük ölçüde alüminyumdan oluşan kilden yapılıyordu.

Babilliler ve Mısırlılar zamanında alüminyum çeşitli ilaçlar ve kimyasallarda kullanılıyordu. Orta çağ dönemlerinde ise tekstil boyalarını sabitleyici görevinde kullanılıyordu. Alüminyumun metal kaynağı olarak kabul edilmesi ise 18. yüzyıla dayanmaktadır.

Alüminyum 18. yüzyılda Antoine Lavoisier gibi fizikçiler tarafından potansiyel metal kaynağı olarak kabul edilmeye başlandı. Alüminyum tarihte ilk kez Danimarkalı fizikçi Hans Christian Orsted tarafında ham olarak izole edildi. 1845 yılında ise ilk kez alüminyum parçaları üretildi.

Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir? 

Dünya üzerinde birbirinde farklı kullanım alanı bulunan pek çok element bulunmaktadır. Alüminyum yer kabuğundan en yoğun olarak bulunan metalik elementtir. Alüminyum Dünyada en yaygın olarak kullanılan demir dışı metaldir. Alüminyum son derece güçlü bir elektrik ve ısı iletkenidir. Bu nedenle soğutma sektöründe çok fazla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Alüminyum elementi eritilebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde kolaylıkla şekillendirilmekte ve istenilen alanda kullanılabilmektedir. Kolayca forma girebilen alüminyum aynı zamanda çok sağlam bir koruma sağlamaktadır.

Alüminyumun en sık kullanıldığı alan gıda ambalaj sektörüdür. Ancak mutfak gereçleri, buzdolabı, çamaşır makinesi, klima ve pişirme kapları gibi dayanıklı tüketim mallarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Güçlü ama hafif yapısı alüminyumu uzay araçları ve uçak inşa etmek için de paha biçilmez yapar.

Alüminyum korozyona karşı dayanıklıdır. Bu sayede dış mekanlar için tasarlanan bahçe mobilyaları ve korkuluklar için de kullanılır. Bunlara ek olarak alüminyum inşaat sektöründe, elektronik sektöründe, taşıt araçlarının yapımında, süs ve dekoratif eşya yapımında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Alüminyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Alüminyum günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır. Alüminyumun günlük hayatta en sık kullanıldığı yerler şunlardır:

Alüminyum folyo: Yaygın olarak gıdaları sarmak için alüminyum folyo formatında kullanılmaktadır.

Alüminyum kutu: Alüminyum kutular bira, soda ve çorba gibi pek çok içecek ürünün saklamasında kullanılırlar.

Alüminyum folyo kaplar: Isıyı iletme özelliğinden dolayı fırıncılıkta kullanılırlar. Genellikle paket yiyeceklerin paketlenmesinde kullanılırlar.

Alüminyum kaplama: Paslanmaya karşı dirençli olduklarından konutların dış cephelerinde kullanılırlar. Alüminyum kaplamalar farklı renklerde üretilmektedirler. Bu bakımdan ev veya iş yerlerinin stiline uyum sağlarlar.

Alüminyum mobilyalar: Dayanıklılığından dolayı hem iç hem de dış mekan mobilyalarında kullanılırlar.

Alüminyum zemin kaplaması: Bakım ihtiyacının az olmasından dolayı alüminyum zemin kaplaması hem iş yerleri hem de evler için çok iyi bir seçimdir.

Haberin Devamı