Gazete Vatan Logo

Alaeddin Yavaşça öldü mü? Devlet sanatçısı Prof. Dr. Aleaddin Yavaşça kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti?

600’den fazla bestesi bulunan usta sanatçı Alaeddin Yavaşça’nın hayatını kaybettiği duyuruldu. Bir süredir tedavi gören Yavaşça’nın vefat haberini TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş duyurdu. Peki, Alaeddin Yavaşça kimdir, neden vefat etti, hastalığı ne?

Alaeddin Yavaşça öldü mü? Devlet sanatçısı Prof. Dr. Aleaddin Yavaşça kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti?

Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olan, geriye sayısız eser bırakan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça 95 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir tedavi gören usta sanatçının vefatını TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş duyurdu. Bölükbaş Twitter hesabından yaptığı açıklamada” "Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin." dedi. Peki, Prof. Dr. Aleaddin Yavaşça kimdir, nereli? Alaeddin Yavaşça neden öldü, hastalığı neydi?

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca kimdir?

1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.

İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.

Haberin Devamı

Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Kendisine 1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı verildi. Ayten Yavaşca ile evlidir. Sanatçının adı 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Boğazı'nda sefer yapan vapura verilmiştir. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Vapuru İstanbul boğaz hattında seferlerine devam etmektedir. Ayrıca Yavaşca'nın Kilis'te doğup büyüdüğü tarihi ev, "Alaeddin Yavaşca Müze Evi" adı ile müzeye dönüştürülmüştür.