Gazete Vatan Logo

46 Plaka Neresi? 46 Hangi Şehrin Plakası? 46 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye'nin plaka sistemi nümeriktir. Plaka başındaki sayılar şehir kodlarını ifade etmektedir. Bu bağlamda alfabetik şehir adları karşılığı 01 den başlayan plaka sıralaması yapılmaktadır.

46 Plaka Neresi? 46 Hangi Şehrin Plakası? 46 Hangi İlin Plaka Kodu?

46 Plaka Neresi? 

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan araçlar mutlaka plaka sistemi içerisinde kayıt altında olmak zorundadır. Motorlu tüm araçların plakaları araçların ruhsatlarına işlenmektedir. Bu anlamda taşıtların resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gerektiği takdirde bulunmaları ve araç sahiplerine erişimini kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca araç vergilendirme ve motorlu taşıtlar vergisi plaka sistemine göre tahsil edilmektedir. 46 plaka Kahramanmaraş iline aittir. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kahramanmaraş iline kayıtlı tüm motorlu araçların plakası 46 ile başlamaktadır.

46 Hangi Şehrin Plakası?

Motorlu tüm araçlar, motor, motosiklet, otomobil, otobüs ve bunun gibi tüm motor sistemi ile çalışan araçların plakaları şehir kodlarına göre sıralanmaktadır. Bu anlamda 46 plaka Kahramanmaraş iline ait plaka kodu olarak kayıtlara geçmektedir. Plaka değişikliği sürücüler tarafında talep edilebilir bu anlamda ilgili ile ait plaka için trafik müdürlüğüne başvurmaları ve harç ödemesini yapmaları yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

46 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye Cumhuriyetine ait plakalar ilk iki rakam şehir il kodu sonraki harf grupları alfabetik sıraya göre ve sayı gruplarından oluşmaktadır. Resmi araç plakaları sivil araç plakalarından farklı gruplama ve renklerde tescil edilmektedir. Sivil araçlar için 46 plaka kodu Kahramanmaraş şehrine ait tescil edilmiştir.

Plakalar Kaç Gruba Ayrılmaktadır?

Sivil araç plakaları beyaz renk olarak belirlenmiştir. Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde tüm sivil plakalar beyazdır. Kırmızı renk plakalar Emniyet müdürlüğü resmi araçlar Yeşil renk plakalar ise Diplomatların resmi araçları için kullanılmaktadır. Mavi renk plakalar ise resmi polis araçları için tescil edilmektedir.

Kişiye Özel Plaka Çıkarılabilir mi?

Araç sahipleri sıfır alınan bir araçları veya 2. el satın alınan araçlar için kişisel tercihe bağlı olarak kişiye özel araç çıkartabilirler. Bu işlem için sıfır araçlarda bayiden talep ederek, 2. el araçlar için ise aracın noter huzurunda satışının gerçekleştiği ve ruhsat yenilendikten sonra sürücünün ikamet ettiği şehre ait ilçe trafik müdürlüğüne başvurulması halinde kişiye özel araç plakası tescil işlemleri tamamlanabilmektedir.

Haberin Devamı