Gazete Vatan Logo

300 işçi kendini madene kilitledi

Çalışma koşulları ve güvenlik önlemleri protesto edildi

Zonguldak’ta çalışma koşullarını protesto eden maden işçileri, vardiya bitiminde ocağın giriş kapısını üstlerine kapatarak 6 saat dışarı çıkmadı.

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan 300 işçi, güvenlik önlemlerinin yetersiz olmasını ve çalışma koşullarını farklı bir eylemle protesto etti. Maden ocağında gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan 300 işçi, sabah mesainin sona ermesine rağmen ocaktan çıkmadı. İşçiler, mesai saatleri içinde ocak giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yer altındaki çalışma koşullarının ağırlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olması, kurum ambulanslarının iş kazalarında geç gelmesi, ambulansta doktor bulunmaması, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle yerin 170 metre altında eylem başlattı. Gündüz vardiyası için gelen madenciler de ocak önünde bekleyerek arkadaşlarına destek verdi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve GMİS Üzülmez Şube Başkanı Osman Tutkun, ocağa gelerek maden işçilerinden bilgi aldı. Tutkun, ocağa girerek yer altında eylem yapan işçilerle görüşürken, Alabaş da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.

‘Baskı altında çalışıyoruz’

Baskı altında çalıştıklarını ileri süren işçiler, “İş güvenliği sıfır. Sadece donanımsız bir ambulans, 2 acil tıp teknisyeni var. Onlar da telefonla çağırılıp geliyor. İş güvenliği istiyoruz” diye isyan etti.

TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesi sonunda işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Bunun üzerine işçiler, saat 14.30’dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı. Sabah başlayan eylem yaklaşık 6.5 saat sürdü.

Sabah 08.00’de ocakta iş başı yapması gereken ve ocak önünde bekleyerek eyleme destek veren gündüz vardiyasındaki işçiler de mesailerinin bitimine 1.5 saat kala eylemin sona ermesiyle ocağa girmeden evlerine gitti.

Haberin Devamı