Gazete Vatan Logo

‘100. Yıla Mektuplar’ alıcıları duygulandırdı

‘Cumhuriyetimizin 100. Yılına Mektup Kampanyası’na 21 yıl önce yazılan mektuplar adreslere ulaşıyor. Alıcılar arasında o gün doğmamış olanlar da var, hayatta olmayan yakınlarından mektup alanlar da.

‘100. Yıla Mektuplar’ alıcıları duygulandırdı

PTT’nin 2002 yılında düzenlediği ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılına Mektup Kampanyası’na katılanlar, 21 yıl önce ailelerinin kendilerine yazdığı mektuplarla duygusal anlar yaşıyor. O mektuplardan birini alan da 22 yaşındaki Ezo Yetkin. Ezo, henüz 1 yaşındayken annesi Bilge Yetkin’in yazdığı mektupla ilgili şunları söyledi: “Annem bana mektup geleceğini söylerdi, inanmazdım. 2 gün önce kapımın çalması ile tüm duyguları bir arada yaşadım. Annemle beraber masaya oturduk ve okumaya başladım. İyi, dürüst bir insan olmam için bana öğütler vermiş. Son satırında ise, ‘Şu an bu mektubu okuduysan, kalk ve anacığının boynuna sıkı sıkı sarıl’ yazıyordu. Ağlamaktan gözlerimin kıpkırmızı olmasıyla beraber anneme sarıldım.”

Milliyet'te yer alan habere göre; İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Yürekli de o dönem mektubu kendisine yazdı. 21 yıl sonra yazdığı mektup eline geçince şaşırdığını ve çok duygulandığı söyleyen Yürekli, “Mektupta 3.5 yaşındaki kızım ve 10 yaşındaki oğlum için de notlar yazmışım. Birlikte 21 yıl önce yazdıklarımı okuduk. Depremde PTT binamız boşaltılmıştı ama buna rağmen mektup sapasağlam elimize ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

Ölen deden torunlara geldi

Mektup yazanlardan biri de Kastamonu Köy Enstitüsü Öğretmenlerinden Bekir Mert’ti. Mert mektubu torunları Gülşah, Noyan ve Tolga adına yazmıştı.

2014 yılında hayatını kaybeden Mert’in mektubu iki gün önce Bartın’daki evlerine ulaştı. 29 Ekim’de mektubu açacaklarını söyleyen Mert’in kızı

Gülnur Mert (51), “Babam Cumhuriyet aşığı biriydi. Eminim yazdığı bu mektupta da Cumhuriyet’in değerlerini ve önemini torunlarına miras bıraktı. Ben İstanbul’dan kardeşlerim ve yeğenlerim Almanya’dan gelecek ve birlikte mektubu okuyacağız.”

Doğmamış kızına yazdı

Çanakkale Gelibolu’da yaşayan eczacı Sabriye Tunç (49) o dönem henüz dünyaya gelmemiş kızı Ece’ye mektup yazdı. Anne Tunç 21 yıl sonra gelen mektupla ilgili şunları söyledi: “İçeriğinin tamamını anımsamıyorum, Ece’ye hamileydim o mektubu yazdığımda... Cumhuriyet’in coşkusunu ve değerlerini anlatan ifadeler kullandım. PTT’den gelen mektubu açmadan, o eski haliyle kargoya verdim, 22 yıl önce yaşadığım o duyguları bir daha yaşadım, çok duygulandım, mektubu görevlilere teslim ederken gözyaşlarımı tutamadım.”

Haberin Devamı

Mektubu açan 21 yaşındaki Ece Tunç da şunları söyledi: “Annem bu mektuptan hep bahserdi ama elime ulaşabileceğini sanmıyordum. Mektup, genel olarak öğütlerden oluşuyor. Sorunlar karşısında neler yapabileceğim ve haksızlık karşısında her zaman dimdik durmam gerektiğini yazmış. Her satırında ruhuma dokunan bir şey var. Ağlarak okudum.”