Gazete Vatan Logo

Hepatit B hastalığı tedavi edilebilir mi?

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, hepatit B ve tedavisi hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Hepatit B hastalığı tedavi edilebilir mi?

Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Virüs insandan insana kan veya meni dahil vücut sıvıları yoluyla bulaşır.

Hepatit B; karın ağrısı, koyu renkli idrar, mide bulantısı, kusma, cilt veya gözlerin sararması gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Hepatit B tedavi edilemez, ancak devam eden araştırmalar, virüsün vücutta çoğalmasını önlemek için DNA teknolojisinin kullanımını araştırılıyor. Uzmanlar ayrıca vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak virüsü öldürmenin yollarını arıyorlar. Ancak bu potansiyel tedaviler, gerçeğe dönüşmeden önce daha büyük, uzun vadeli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Tedavisi olmamakla birlikte, hepatit B semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilecek birkaç tedavi vardır. Hepatit B, akut veya kronik olabilir.

Akut ve kronik hepatit B arasındaki fark nedir?

Akut hepatit B kısa bir süre sürer. Kronik hepatit B ise en az altı ay sürer. Bu tip hepatite sahip kişiler, hayatlarının geri kalanında hepatit B virüsünü taşıyabilir.

Akut hepatit B'li çoğu insan tamamen iyileşir. Bazıları hiçbir zaman herhangi bir semptom göstermeyebilir. Ancak kronik hepatit B'si olanlar, durumu yönetmeye yardımcı olmak için sıklıkla tedaviye ihtiyaç duyarlar. Kronik hepatit B ayrıca siroz ve belirli karaciğer kanseri türleri geliştirme riskinizi artırır.

Haberin Devamı

Bir kişinin kronik hepatit B geliştirme riski, virüse ilk ne zaman tanı konulduğuna bağlıdır. Hepatit B teşhisi konan çocuklar, özellikle 5 yaşın altındakiler, durumun kronikleşme riski daha yüksektir. Yetişkinlerin kronik hepatit B geliştirme olasılığı daha düşüktür. Hepatit B'nin herhangi bir semptom göstermeye başlamadan önce yıllarca var olabileceğini unutmayın.

Akut hepatit B nasıl tedavi edilir?

Akut hepatit B her zaman tedavi gerektirmez. Çoğu durumda, bir doktor, virüsün hala vücudunuzda olup olmadığını belirlemek için semptomlarınızı izlemenizi ve düzenli kan testleri yaptırmanızı önerir. İyileşirken, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için vücudunuzun dinlenmesine ve bol sıvı almasına izin verin. Belirtileriniz şiddetliyse veya kötüye gidiyor gibi görünüyorsa bir doktora görünün. Potansiyel karaciğer hasarını önlemek için reçeteli bir antiviral ilaç almanız gerekebilir.

Haberin Devamı

Kronik hepatit B nasıl tedavi edilir?

Akut hepatit B gibi, kronik hepatit B de kalıcı karaciğer hasarını önlemek için tıbbi tedavi gerektirmeyebilir. Bazı hastalarda semptomları izlemek ve düzenli karaciğer testleri yaptırılması gerekir. Tedavi genellikle antiviral ilaç kullanımını içerir. Antiviral ilaçlar semptomları azaltmaya ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Hepatit B önlenebilir mi?

Hepatit B'nin tedavisi yoktur, ancak birkaç önlem alınarak durum kolayca önlenebilir. Hepatit B genellikle cinsel temas, paylaşılan iğneler ve yanlışlıkla iğne batması yoluyla yayılır. Hepatit B geliştirme veya virüsü başkalarına bulaştırma riskinizi şu yollarla azaltabilirsiniz: cinsel aktivite sırasında korunma, hepatit B için düzenli olarak test yaptırmak, jilet veya diş fırçası gibi kan içerebilecek kişisel eşyaları paylaşmamak ve iğneleri veya şırıngaları paylaşmamaktır.

Haberin Devamı

Hepatit B aşısı

Hepatit B aşısı, hepatit B'yi önlemenin en etkili yollarından biridir. Genellikle altı ay boyunca verilen üç doza bölünür. Birçok ülkede bebeklere ilk aşı dozu doğumda verilir. Henüz aşılanmamışlarsa, 19 yaşın altındaki tüm çocukların aşılanmasını önerilir. Yetişkinler de hepatit B aşısı olabilir. Hepatit B virüsüne maruz kaldıysanız ve aşılanmadıysanız hemen bir doktora görünmelisiniz.