Gazete Vatan Logo

Seçmen sayısı 51 milyonu geçecek

ANKARA - TÜİK’in 2007’den bu yana uygulamaya soktuğu Adrese Dayalı Nüfus Sistemi’nin son nüfus rakamları, illerin nüfus artış oranlarında kaygı verici gelişmeleri de ortaya koydu. buna göre İstanbul’un nüfusu 2007 yılı sonundan 2010 yılı sonuna kadarki 36 aylık sürede, 682 bin kişi arttı. 36 ayda ortaya çıkan sadece artış rakamı, onlarca ilin nüfusundan fazla. Buna göre İstanbul’a 36 ayda örneğin 2 tane Rize, 2 tane Edirne, 2.5 Nevşehir, 3 tane Artvin eklenmiş anlamına geliyor. İstanbul’un nüfusundaki bu gelişme şehirle ilgili acil önlemlerin zorunluluk haline geldiğini göstermesi bakımından da önemli. Öte yandan nüfus verileri, 16 şehirdeki nüfus azalışını da ortaya koydu. 36 ayda Yozgat’ın nüfusu 16.1 bin kişi azalırken, Erzurum’un 15.9 bin kişiyi kaybettiğini gösterdi. Kars, Tunceli, Ardahan, Bayburt, Mardin de nüfusları belirgin olarak azalan şehirler sıralamasında yeralıyor. 2007 yılından beri GAP eylem planıyla milyarlarca liralık kaynak aktarılmış olsa da, bu şehirlerdeki nüfus azalışının bir başka deyişle göçün önüne geçilemediği ortaya çıkıyor.

Milletvekili sayısı değişti

Öte yandan TÜİK’in yeni nüfus rakamını açıklamasıyla illere göre milletvekili sayıları da değişti. Buna göre nüfusundaki değişime uygun olarak çıkaracağı vekil sayısı azalan iller Afyon, Edirne, Elazığ, Mersin, Kahramanmaraş ve Kırıkkale oldu. Bu iller 1’er milletvekilini kaybettiler. Ancak vekil sayıları, nüfusları gereği artacak olan iller ise TÜİK rakamlarına göre şöyle belirlendi: Antalya, Bursa, İstanbul, Kırklareli, Şanlıurfa, Karaman.
TÜİK rakamlarına göre, 2011 seçimlerinde tahmini seçmen sayısı da 51 milyonun üzerinde hesaplanıyor. Seçim yasasına göre seçimlerde oy kullanabilmek için 18 yaşından gün almış olmak gerekiyor. TÜİK rakamlarına göre 0-19 yaş arasındaki kişi sayısı 25 milyon 155 bin kişi. Ancak 18 ve 19 yaşındaki kişi sayılarının toplamının bu rakamlardan çıkarılması, açıklanan verilerden mümkün olamıyor. TÜİK resmi olarak açıklamasa da 18 ve 19 yaşındaki vatandaşların toplamına ilişkin tahmini rakamın 2 milyon 490 bin olarak ele alındığı belirtiliyor. Buna göre, 20 ve üzerindeki seçmen sayısı 48 milyon 567 bin kişiyken, 18 ve 19 yaşın üzerindeki seçmenin de eklenmesiyle toplam seçmen sayısı 51 milyon 57 bin kişi olarak hesaplanıyor. Bilgi veren kaynaklar resmi rakamlarla yapılacak hesaplamanın bu rakamı da aşacağını belirtiyorlar. Buna göre seçmen sayısının 51 milyonu geçeceğini söylemek mümkün. Bu durumda seçmen sayısının 12 Eylül’de yapılan referandum öncesi 49 milyon 446 bin 269 olduğu açıklanan seçmen sayısında yaklaşık 1.5 milyon kişilik bir artış olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı