Gazete Vatan Logo

‘Sabaha kadar sonuç çıkmaz’

Yerel seçim süreci nedeniyle umutsuz konuştu

Meclis Başkanı Çiçek: “Seçim süreci fiilen başladı. Böyle bir ortamda anayasa yapmak neredeyse imkansız. Güneş batım noktasındayız.”

Yeni anayasa çalışmalarında tıkanıklık yaşanırken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yerel seçim süreci nedeniyle umutsuz konuştu. Çiçek, dün A Haber’de soruları yanıtlarken, demokratikleşme paketiyle ilgili, “Terör örgütleriyle bağlantılı değil. Terör örgütünün talebini karşılamak olarak bu işleri tartışırsak, belki de en büyük kötülüğü burada yapmış oluruz” dedi.

Başörtüsü çözüldü

Çiçek, türban ve yeni anayasayla ilgili ise şunları söyledi:

“Bu konuda (başörtüsü) toplumsal mutabakat olduğu görülüyor. Eski gerginlik, tartışmalar yok. Genel bir anlayış var, bunun gerisine götürmek doğru olmaz. Toplum, bunu kendi içinde çözdü, bundan sonra da çözecektir.”

‘Yeterince tartışıldı’

“Yerel seçim süreci bana göre fiilen başladı. Böyle bir ortamda anayasa yapmak neredeyse imkansız. Her işin bir zamanı var. Bu işin güneş batım noktasına geldik. Zamanı iyi kullanmak adına şöyle bir şey yapılabilirdi; teklif ikiye indirilebilir, iki parti böyle, iki parti şöyle düşünüyor ya da bir üç parti şöyle, üç parti böyle düşünülüyor denilebilir. Bunları parti yetkili organlarına bırakarak, belki yüzün üzerinde maddeyi çözüme kavuşturmuş olabiliriz. Bence bu konularla ilgili yeteri kadar tartışma oldu, vatandaşlık konusunda 4 partinin görüşü belli. Sabaha kadar müzakere yapsalar netice çıkmaz.”

Baraj için orta yol bulunabilir

“Seçim barajı kanun konusu. Anayasa konusu değil. Bu paketin içinde var mı yok mu şahsen bilmiyorum... Barajın en önemli gerekçesi istikrardır. Yüksek tutulmasının sebebi ‘Türkiye’de istikrarı sağlayalım, koalisyonlar olmasın.’ Ama yüzde 10 barajı ile de koalisyonlar oldu. Bir yönü budur. Belki orta bir yol bulunabilir. İstikrarı da sağlayacak, temsilde adalete de imkan verecek bir çok yol ve yöntem bulunabilir. Aslında seçim mevzuatının tümünü birden ele almakta fayda var.”

Haberin Devamı