Gazete Vatan Logo

'Muhbir vatandaşlar' geliyor!

Gizli tanıkların masraflarını devlet üstlenecek

Hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen ve önce komisyon sonra da Genel Kurulda ele alınacak olan Genel Sağlık Sigortası kanun tasarısına, ‘’Muhbir vatandaş’’ maddesi de eklendi.

Buna göre, mahkemelerde gizli tanıklık yapan ve Tanık Koruma Kanunu kapsamına alınan kişilerin sağlık sigortaları devlet tarafından ödenecek. Başta Ergenekon davası olmak üzere son zamanlarda açılan çok sayıdaki davada, PKK’nın 2 numaralı ismi Şemdin Sakık da dahil olmak üzere gizli tanıklar bulunuyor. Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili davada da, gizli tanık ifadeleri rol oynamıştı.

155 GİZLİ TANIK VAR

Halen çeşitli davalarda toplam 155 gizli tanığın olduğu öğrenildi. Tasarı yasalaştığında mahkemelerde gizli tanık olan kişiler, çalışmıyor ve sağlık sigortası kapsamına girmiyorlarsa, tanıklıkları devam ettiği sürece genel sağlık sigortasından yararlanacaklar. Bu kişiler gelir testine de tabi tutulmayacak. Tanıklık yaptıkları sürece sağlık sigorta primlerini de devlet ödeyecek.

Ücretsiz sağlık sigortasından gizli tanığın yanı sıra, aile bireyleri de yararlanacak. Ayrıca, gizli tanığın nişanlısı, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu, eski eşi, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde olduğu kişiler" de aynı haklardan yararlanıyor.

Tasarı ile aynı ayrıcalık, aile içi şiddet mağdurları için de getiriliyor. Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine Dair Kanun kapsamına giren kişiler de, eğer kendi sağlık sigortaları yoksa, genel sağlık sigortası kapsamına hiçbir ücret ödemeden dahil edilecekler. Bu kişilerin de sigorta ödemelerini yine devlet üstlenecek. (gazeteport)

Haberin Devamı