Gazete Vatan Logo

‘Farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinde iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştiren adımlar atıldı. Erdoğan, Aliyev ile ortak basın toplantısında, “Şu anda biz tabii farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz” dedi

‘Farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz’

Azerbaycan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışının ardından dün de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına katıldı. İki lider daha sonra Zagulba Sarayı’nda, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasına, “Şu anda biz tabii farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz. Dolayısıyla bu ziyaretimizin anlamlı olan yanı Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı gerçekleştirmiş olmamız. Bir diğer yanı da dün Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışını gerçekleştirmiş olmak bizleri Asya-Avrupa hattının, kıtaların bağlanması noktasında çok daha güçlü bir yere taşımıştır” diyerek başladı.

‘Birilerini rahatsız ediyor’

Artık belli alanlarda kıtaların birbirine bağlanmadığını belirten Erdoğan, enerji hatları noktasında da sürekli olarak birbirine bu tür bağlantılar kurulmasının, Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu bağlılığın ve dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, TANAP’ın bunun en güzel örneği olduğuna işaret ederek, “Şu an yoğun bir şekilde TANAP ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah, fazla sürmeyecek. Kısa bir zaman sonra artık Azeri gazı buradan Avrupa’ya kadar akmaya başlayacak. Bu tabii birilerini rahatsız etmiyor değil, ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yalnız değilsin gardaş’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra yüzbinlerce insanın sadece Bakü-Tiflis-Kars değil, Pekin’den Londra’ya kadar bu hattı kullanma imkanına salip olduğuna da işaret etti. Türkiye ile Azerbaycan’ın her alanda gerekli adımları atacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Bakanlar Kurulumuzdan da bir karar çıkarttık. 120 milyon dolar/yıl inşallah Nahçıvan’dan Türkiye’ye ithalatta bulunma hedefini koyduk. Böyle bir hedefle de Nahçıvan’ı hareketlendirmenin, canlandırmanın, Nahçıvan’a ‘Sen yalnız değilsin gardaş’ demenin inşallah adımını da böylece atmış olacağız” dedi.

Aliyev: Türkiye gücümüzü artırıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluk ve kardeşliği, bölge için önemli etkendir, bölgede istikrar sağlayıcı bir rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye bizim de gücümüzü artırıyor. Sizin başarılarınıza kalpten seviniyoruz. Aziz gardaşımın liderliği sayesinde Türkiye bugün dünya çapında bir güce dönüşmüş durumdadır. Dostları seviniyor, düşmanları ise üzülüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakü’de açılış

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, TDV Bakü Türk Lisesi’nin yeni binasının açılışını yaptı. Emine Erdoğan, “Buradan mezun olan gençlerin hem Azerbaycan’ın güçlenmesine hem de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacaklarına inanıyorum” dedi.