Gazete Vatan Logo

‘Cumhurbaşkanımızla bir sıkıntımız yok...’

MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına ilişkin yorumlara tepki gösteren Başbakan Yıldırım, “Başbakana güvensizlik gibi bir yoruma tabi tutmak iyi niyetten yoksundur” dedi

‘Cumhurbaşkanımızla bir sıkıntımız yok...’

Başbakan Binali Yıldırım, MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasının 16 Nisan referandumuyla gidilen hükümet sistemi değişikliğine uygun olduğunu söyledi. İskitler Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, MİT’in, Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ve bu konuda CHP’nin yaptığı açıklamalara ilişkin şunları söyledi:

Faaliyetleri aynı olacak

“MİT Müsteşarlığı’nın yasası ile ilgili bir değişiklik oldu. Bu değişikliğe göre MİT Müsteşarlığı ile ilgili tasarrufu sayın Cumhurbaşkanımız yapacak. 16 Nisan referandumunu da dikkate aldığımızda zaten yeni sistemde bütün MİT Müsteşarlığı diğer kurumlar hepsi Cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplanıyor. Bu yapılan değişiklik 16 Nisan hükümet sistemi değişikliği ruhuna uygun olan bir değişikliktir. Kamu kuruluşlarında kurallar esastır. Mevzuat içerisinde herkes kendisine verilen sorumluluğu yapmak durumundadır. Bu meseleyi Başbakana güvensizlik vesaire gibi bir yoruma, değerlendirmeye tabi tutmak iyi niyetten yoksundur. Bizim Cumhurbaşkanımızla, kurumlarımızla herhangi bir sıkıntımız yok. Gayet uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığına bağlı olması demek Başbakanlık, hükümet ile ilişkilerinin yok olması anlamına gelmiyor. Faaliyetleri bakımından aynen eskisi gibi her türlü istihbarı faaliyeti hükümete rapor etmekte memur.”

Haberin Devamı

Sadece atamayla ilgili

“Bu değişiklik sadece MİT Müsteşarı’nın atanması ve görevden alınmasıyla ilgili hususları kapsıyor. Bir değişiklik yaparsanız o değişiklikle ilgili diğer hususlar da otomatik olarak gerçekleşmiş olur. Bu değişikliği detaylı olarak incelerseniz istihbaratın daha derli toplu, kapsamlı bir şekilde yer aldığını görürsünüz.”

‘Gabriel halt etmiş’

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in sorunlarının Türklerle değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarıyla olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirmesi istenen Yıldırım, “Halt etmiş, işine baksın. Kendi memleketinin işine baksın. Türkiye’ye ayar vermeye çalışmasınlar. Hiç kimse Türkiye’ye ayar veremez. Türkiye’nin içişlerine kimsenin karışmaya hakkı, haddi yoktur” dedi.

Haberin Devamı

‘En zor iş değişim’

Başbakan Yıldırım, Ankara’da hizmete alınan 300 ambulansın dağıtım törenine katıldı. Yıldırım, “Sağlık sistemi, şimdi tek çatı altında yönetiliyor. Bu şekilde, kaynakların daha etkili kullanılmasını sağladık. Artık bu değişim ve dönüşümün devamı olan kalite ve gelişim dönemi başladı. En zor iş, değişimi başarmaktır. Atomu parçalarsınız; ama alışkanlıkları değiştirmeyi o kadar kolay başaramazsınız” dedi. Yıldırım, yola çıkacak tatilcilere ‘acele etmeyin’ uyarısında bulundu.