Gazete Vatan Logo

'Costner bu konuda hiçbir zaman bir yorumda bulunmadı'

MHP'li Vural, AKP'nin "Kevin Costner da Kürt açılımını destekliyor" sözlerini araştırdı

Costner’ın menajeriyle konuşan MHP’li Vural sanatçının
‘açılım’la ilgili yorum yapmadığını söyledi. Sözen topu, organizatörlere attı. Ahmet San ile Cüneyt Ortan, “Costner Türk halkına müziği, filmleri ve sevgisiyle ulaşmak istediğini dile getirmiştir”


ANKARA - Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen’in Hollywood yıldızı Kevin Costner’ın da demokratik açılım projesine destek olduğuna ilişkin açıklamasıyla başlayan tartışma sürüyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural dün düzenlediği basın toplantısında, Costner’in menajeriyle konuştuklarını ve menajerin de sanatçının Sözen’in iddiasının aksine demokratik açılım ile ilgili hiçbir yorum yapmadığını vurguladığını açıkladı. MHP’li Vural, şöyle dedi: “Costner’ın halkla ilişkiler temsilciliğine sordum. Gelen yanıtta, ’Türkiye’nin iç politik meseleleri hakkında kendisini konuşmaya ehil addetmediğini ve bu konuda hiçbir zaman bir yorumda bulunmadığı ifade edildi.”



San ve Ortan’dan açıklama

Vural’ın bu iddiası üzerine gözler Sözen’e çevrilirken, ilk açıklama organizatörler Ahmet San ve Cüneyt Ortan’dan geldi. İkili ortak yaptıkları yazılı açıklamada, şöyle dedi: “15 Eylül 2009’da Ahmet San, AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığı’nı arayarak; üzerinde çalışılan bir proje nedeni ile Türkiye’nin İnsan Hakları ve Demokrasi konusunda resmi yazılı bir görüşünün bulunup bulunmadığını, var ise nereden ve nasıl tedarik edileceğini sormuştur. Talebimiz doğrultusunda, Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafımıza ’Historical Speech’ adlı kitap 10 adet gönderilmiştir. Kitaptan bir adedi Costner dahil olmak üzere bazı kişilere tarafımızdan iletilmiştir. Sözen, bu gelişmelerin yaşanmasına paralel olarak, Ahmet San’ı arayıp Costner’ı 3 Ekim’de yapılacak olan AKP Kongresi’ne davet etmiştir. Costner o tarihte turnede olduğundan davete icabet edemeyeceğini ama konser için 16 Ekim’de Türkiye’ye geleceğini söylemiş ve bu durum Sözen’e iletmiştir. Costner’ın, gönderilen ’Historical Speech’ kitabını da aldığı kendisine beyan edilmiştir. Dünyadaki insan hakları ve demokrasi konularına her zaman duyarlı olduğunu belirten Kevin Costner, çok sevdiği Türkiye ve Türkiye’de yaşayanlara müziği, filmleri ve sevgisi kanalıyla ulaşmak istediğini de özellikle dile getirmiştir.”

Organizatörlerin, açılıma ilişkin açık ve net “destek” mesajının olmadığını ortaya koyan bu açıklamalarının ardından, Sözen TBMM’de kameraların karşısına geçti. Toplantısı yapmak yerine muhalefet kulisi çıkışında ayaküstü açıklama yapmayı tercih eden Sözen, demokratik açılım konusunun magazin boyutuyla gündemden duymasından üzüntü duyduğunu söyledi. Sözen, Costner ile doğrudan görüşme yapmadıklarını, sanatçının Türkiye’de birlikte çalıştığı organizasyon şirketiyle görüşme yapıldığını söyledi.

Yorum farkı var

“Bize ulaşan onlar, bilgi belge isteyen onlar, mesajları ulaştıran onlar” diyen Sözen, organizatörlerin açıklaması anımsatılarak yöneltilen “Bir şekilde bir yanlış anlama mı var?” sorusuna sinirlendi. Ve “Yanlış anlama diye bir şey yok. Yorum farkı var” yanıtını verdi. Ardından da açılımın Türkiye’de demokrasi ve insan haklarını zenginleştirmeye yönelik bir çalışma olduğunu anımsattı. Sözen, Vural’ı üslubunu nedeniyle eleştirirken de, “Siyasetin yeni aktörleri olarak, Türkiye ile ilgili değerlendirmeler yaparken, ’alçaklık, ihanet’ gibi küfüre varan tanımlamalar kullanmıyoruz” dedi.


Yurt psikolojik savaş içinde


MHP’Lİ Oktay Vural, Costner’ın demokratik açılım konusunda görüşünü açıklayıp açıklamadığına ilişkin sorusuna, e-posta olarak cevap geldiğini söyledi. İngilizce metni okuyan Vural, metinde “Sayın Costner’ın Türkiye’yi ve Türk Milletini çok sevdiği, bu konuyla ilgili olarak Türkiye’nin iç politik meseleleri hakkında kendisini konuşmaya ehil addetmediği ve bu konuda hiçbir zaman bir yorumda bulunmadığının” ifade edildiğini söyledi. MHP’li Vural, şöyle devam etti: “Sayın Costner’ın hiçbir zaman bu tür konularda yorum yapmadığı belirtilmiş. Açıklanması gereken; Kevin Costner, AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığıyla nasıl temasa geçmiştir. Birden bire heyecana gelmiş, telefonla aramış demokratik açılımı desteklediğini mi söylemiş? Karşımızda Türk Milletine karşı bir psikolojik savaş yapan ve Türk Milletini bir tuzağa düşürmek isteyen bir senaryoyla karşı karşıyayız.”




Haberin Devamı