Gazete Vatan Logo

CHP’den erteleme atağı

CHP bugün TBMM'de gerçekleşecek olan ombudsman yeminin ertelenmesi için başvuru yaptı

Kamu Başdenetçiliği’ne seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, bugün TBMM Genel Kurulu’nda yemin edeceği açıklandı. Ancak CHP, Ömeroğlu’nun yemininin ertelenmesi için yeni bir başvuruda bulundu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart geçtiğimiz günlerde Kamu Başdenetçiliği’ne seçilen Nihat Ömeroğlu’nun seçilebilme niteliklerini taşımadığı, seçimden önce 65 yaşını doldurduğu gerekçesini Meclis’e taşımıştı.

Kart, yasada ‘Başdenetçi ve Denetçiler hakkında Emekli Sandığı Kanununun 40. maddesinin 1. fıkrası ile 5510 sayılı Kanunda yer alan yaş haddine ilişkin hükümler uygulanmaz.’ denilmektedir” demişti.

BEKLEMEK YERİNDE OLACAKTIR

CHP’nin, Nihat Ömeroğlu hakkındaki 65 yaşında olduğu için yaş haddi ne takıldığı ve seçimin geçersiz olması gerektiği iddiaları TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ harkete geçirdi. Çiçek iddialar üzerine Ömeroğlu için inceleyin talimatı verdi. Ancak bu inceleme sonuçlanmadan bugün Ömeroğlu TBMM’de yemin edecek.

CHP Konya Milletvekili Kart’tan TBMM’ye bugün tekrar bir dilekçe geldi. Kart yeminden önce TBMM’nin incelemesinin bitmesinin gerektiğini savunarak, “TBMM Başkanlığı’nın, kendi bünyesindeki prosedürün tamamlanmasını beklemek yerinde olacaktır.” dedi.

BİR İTİRAZ DA LEVENT GÖK’TEN

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de diğer denetçiler Mehmet Elkatmış ve Muhittin Mıhçak için itirazda bulundu. Gök, Elkatmış’ın 14.01.1947, Muhittin Mıhçak’ın ise 30.09.1945 doğumlu olup 65 yaşını doldurduklarından dolayı seçilme yeterliliğine sahip olmadıklarını söyledi.

Gök açıklamasında “Kamu Denetçiliğine seçildiği bildirilen Mehmet Elkatmış AKP kurucu üyesi, Zekeriya Aslan 23. Dönem AKP Afyonkarahisar Milletvekili ve parti üyesi, Serpil Çakın AKP Kadın Kolları MYK üyesi olup bu sıfatları itibariyle bir siyasi partinin üyesi olmaları nedeniyle seçilme yeterliliğine sahip değildirler.” diyerek, bunun tarafsızlığa gölge düşüreceğini belirtti.

Gök konunun karara bağlanması açısından TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyonu toplantıya çağırdı.

AKP’DE OMBUDSMAN ÇATLAĞI

Ömeroğlu’nun ombudsman seçilmesine bir tepki de Bakan Günay’dan geldi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinden aldığı cezayı onaylayan hâkimler arasında bulunan Yargıtay eski üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun Kamu Başdenetçi seçilmesine kabineden de tepki geldi.

Ömeroğlu’nun Başdenetçi seçildiği gizli oylamada Ömeroğlu’na oy vermediğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Seçimin isabetli olmadığını hep söyledim” dedi.

GÜNAY: ONA OY VERMEDİM HAKLI ÇIKTIM

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Günay, şunları söyledi:

“Ombudsmanın Türkiye’de herhangi bir tartışmanın tarafı olmayan, bütün toplumun gerçekten hiçbir ön yargı olmaksızın güvenebileceği, hukukunu, yargının da ötesinde ve öncesinde emanet edebileceği bir isim tarafından temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum”

Haberin Devamı