Gazete Vatan Logo

4 büyük ilde kıran kırana yarış

AKP ve CHP liderleri, adaylık için seçmen sayısı bakımından da en büyük il olan İstanbul’u tercih etti

ANKARA - AK Parti ve CHP liderleri, adaylık için seçmen sayısı bakımından da Türkiye’nin en büyük ili olan İstanbul’u tercih etti. Başbakan Erdoğan, İstanbul 1. bölge birinci sıradan aday oldu. Başbakan’ın karşısında CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin yer alırken MHP ise Balyoz davasında tutuklu bulunan emekli general Engin Alan’ı aday gösterdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul 2. bölge birinci sıradan aday olurken karşısında AKP’den Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MHP’den ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu çıktı.


İstanbul 3. bölgenin ilk sırasında ise AKP’den Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve MHP’den de Meclis Grup Başkanvekili Meral Akşener aday gösterildi. 1. bölgede AKP, Başbakan’ın arkasında Devlet Bakanı Egemen Bağış, İdris Güllüce, Erol Kaya, Mihrimah Belma Satır, Mustafa Ataş takip etti. CHP’nin ilk sıralarında ise eski büyükelçi Osman Korutürk, Akif Hamzaçebi, Eser Danışoğlu ve Şafak Pavey yer aldı.



İstanbul 2. bölgede Ayşe Nur Bahçekapılı, Burhan Kuzu, Ekrem Erdem’in yanı sıra 7. sırada yer alan Alparslan Türkeş’in oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş, AKP’nin oy silahları olacak. AKP’nin bu adaylarına karşı CHP’den Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Aydın Ayaydın ile yarışacak.

MHP ise Ümit Şafak, Celal Adan, Ümit Özdağ ve Saffet Sancaklı ile yarışa girecek. 3. bölgede AKP’nin ağır topları Abdülkadir Aksu, Ünal Kaçır, Hakan Şükür ve Halide İncekara’yı üst sıralarda aday gösterdi. CHP ise Umut Oran, Süleyman Çelebi, gazeteci Oktay Ekşi, öğretim üyesi Binnaz Toprak ve müzisyen Sahabat Akkiraz ile yarışacak.


İstanbul 1:

AKP: Tayyip Erdoğan
CHP: Gürsel Tekin
MHP: Engin Alan

İstanbul 2:

AKP: Nimet Çubukçu
CHP: K. Kılıçdaroğlu
MHP: Murat Başesgioğlu

CHP, Tarhan’la Başkent’te iddialı

AKP, Ankara 1. bölgede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ilk sırada aday gösterirken Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Tülay Selamoğlu, Haluk Özdalga, Yalçın Akdoğan ve Fatih Şahin ile oy isteyecek. CHP ise Sencer Ayata, Süleyman Sencer, Emrehan Halıcı, Emine Ülker Tarhan, Aylin Nazlıaka, Bülent Kuşoğlu ve Levent Gök’ü üst sıralara yerleştirdi. MHP’nin buradaki aday tercihleri ise Tugrul Türkeş, Zühal Topçu, Zekai Özcan, Doğan Cansızlar ve Mevlüt Karakaya’dan yana oldu. Ankara 2. bölgede Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 1. sıradan aday olurken, Çiçek’i Haluk İpek, Salih Kapusuz, Nurdan Şanlı, Ahmet İyimaya ve Cevdet Erdöl takip etti. CHP ise Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin, eski ATO Başkanı Sinan Aygün, Gökhan Günaydın, Seyhan Erdoğdu ve Kerem Oktay’la yarışa katılacak. MHP de bu bölgede Deniz Bölükbaşı, Cihan Paçacı, Mustafa Erdem, Özcan Yenıçeri ve Hamıt Ayanoğlu’nu aday gösterdi.

Ankara 1:

AKP: Ali Babacan
CHP: Sencer Ayata
MHP: Tuğrul Türkeş

Ankara 2:

AKP: Cemil Çiçek
CHP: Gülsün Bilgehan
MHP: Deniz Bölükbaşı

İzmir’de bakanlara karşı Mumcu, Balbay

AKP, özel bir önem verdiği İzmir’de 1. bölgeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı ilk sıradan aday gösterdi. Günay’ın altında ise Mehmet Sayım Tekelioğlu, İlhan İşbilen, İlknur Denizli, Ali Aşlık ve Rıfat Sait sıralandı.

CHP ise Günay ve diğer AK Parti’li adayların karşısına Meclis Grup Başkan Vekili Güldal Mumcu, eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, Oğuz Oyan, Musa Çam, Hülya Güven ve Erdal Aksünger ile çıktı. MHP’nin buradaki adayları ise Oktay Vural, Şenol Bal, Dursun Müsavat Dervişoğlu, Salahattin Şahin, Ümit Akkuş ile oy almaya çalışacak. AK Parti İzmir 2. Bölge’de yine bir bakanı aday yaparak birinci parti olmayı hedefliyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım liste başı olurken onu Aydın Şengül, Erdal Kalkan, Nesrin Ulema ve Hamza Dağ takip ediyor. Bu bölgede CHP Alaattin Yüksel, Ergenekon tutuklusu gazeteci Mustafa Balbay, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın ve Aytun Çıray’ı aday göstererek birinciliğini korumayı amaçlıyor. MHP’nin 2. bölge adayları ise sırasıyla Kenan Tanrıkulu, Kamil Erdal Sipahi, Süeda Neslıhan Çelik, Yalçın Koçyiğit ve Ebuzer Özgür Çakmak oldu.

İzmir 1:

AKP: Ertuğrul Günay
CHP: Güldal Mumcu
MHP: Oktay Vural

İzmir 2:

AKP: Binali Yıldırım
CHP: Alaattin Yüksel
MHP: Ahmet Tanrıkulu

Antalya’da Gönül’e karşı Baykal...

AKP, yarışın çekişmeli geçtiği illerden biri olan Antalya’da ilk sıraya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü yerleştirdi. Gönül’ü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Belediye Başkanı Menderes Türel, Sadık Badak, Hüseyin Samani Gökcen Özdoğan takip etti. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, bu ilde ilk sırayı korurken Baykal’la birlikte Osman Kaptan, Gürkut Acar, Yıldıray Sapan, Arif Bulut ilk sıralarda yer aldı.

MHP’nin Antalya adayları ise Tunca Toskay, Mehmet Günal, Yusuf Ziya İrbeç, Kemal Çelik, Hüseyin Yıldız oldu.

Haberin Devamı