Gazete Vatan Logo
AdanaKozan’da hasat sezonu başladı, kritik uyarı geldi: Geleceğimizi yakmayalım!

Kozan’da hasat sezonu başladı, kritik uyarı geldi: Geleceğimizi yakmayalım!

Kozan’da hasat sezonu başladı, kritik uyarı geldi: Geleceğimizi yakmayalım!

Hasat heyecanı anız kabusuna dönüşmesin! Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Karataş, toprağın geleceğini ve ekolojik dengeyi yok eden anız yangınlarına karşı üreticileri uyararak, tek bir kıvılcımın telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Tarım arazileri ile ormanlık alanların korunması amacıyla alınacak tedbirlerin büyük önem taşıdığını belirten Karataş, çiftçilerin hem kendi emeklerini hem de doğal kaynakları korumak için kurallara titizlikle uyması gerektiğini ifade etti.

Anız yangınlarının her yıl büyük maddi kayıplara ve çevresel zararlara neden olduğunu vurgulayan Karataş, özellikle hasat sırasında yangın riskine karşı gerekli tüm tedbirlerin alınacağını söyledi.

Hasat yapılacak alanlarda biçim yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Karataş, operatörlerin arazi ve ürün durumuna göre uygun yükseklikte biçim yapmalarının yangın riskini azaltacağını kaydetti.

Orman kenarındaki tarım arazilerinde ise koruma bandı oluşturulmasının önemine dikkat çeken Karataş, hasadın ardından belirlenen süre içerisinde tarlaların yanıcı maddelerden arındırılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Bitki artıklarının yakılmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade eden Karataş, anız, ot, dal ve benzeri tarımsal atıkların yakılmasının hem çevreye hem de üretime zarar verdiğini belirtti. Yangın riskini artıran bu tür uygulamalara karşı denetimlerin sıklaştırılacağını dile getirdi.

Muhtarlar, jandarma ve ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışıldığını belirten Karataş, kurallara aykırı davranışların ilgili mercilere bildirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Karataş açıklamasında, "Bir kıvılcım sadece bir tarlayı değil, binlerce dönüm tarım arazisini ve ormanlık alanı etkileyebilir. Çiftçilerimizin emeğini, doğamızı ve geleceğimizi korumak için anız yakılmamalıdır" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan yetkililer, anız yakılması halinde Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanacağını hatırlatarak vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.