Gazete Vatan Logo
Futbol Wenger bu maçı unutamayacak!

Wenger bu maçı unutamayacak!

Arsenal'ın Fransız teknik direktörü Arsene Wenger, ligin 31. haftasında Chelsea karşısında 6-0 kaybedilen mücadelede takımının başında 1000. maçına çıktı.

Wenger bu maçı unutamayacak!

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal'ın teknik direktörü Arsene Wenger, Chelsea karşısında 6-0 kaybedilen 31. hafta mücadelesinde takımının başında 1000. maçına çıktı.

Futbol dünyasının istikrar abidelerinden biri olarak dikkati çeken Fransız teknik adam, 1996 yılından bu yana çalıştırdığı Arsenal ile 1000. maçına çıkarak yeni bir kilometre taşını daha devirdi.

Wenger'in 1000. maçı, aynı zamanda Fransız çalıştırıcının Arsenal'ın başında aldığı en farklı yenilgilerden birine sahne oldu. Tecrübeli teknik adam, 2011'de Manchester United karşısında alınan 8-2'lik yenilginin ardından ikinci kez 6 farklı bir mağlubiyetle karşı karşıya kaldı.

Londra ekibinde acı tatlı 18. yılını doldurmaya hazırlanan Wenger, bir takımın başında en uzun süre görev yapan teknik adamlar sıralamasında da gün geçtikçe yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Kazanma oranı yüzde 50'nin üzerinde

Wenger, 1000 maçlık Arsenal kariyerinde yüzde 50'nin üzerinde galibiyet oranı yakalamayı başardı.

Tecrübeli teknik adam şu ana kadar Arsenal ile 668 Premier Lig, 165 UEFA Şampiyonlar Ligi, 89 FA Cup, 61 Lig Kupası, 11 Avrupa Ligi ve 6 Community Shield maçına çıktı.

Bu karşılaşmalarda takımıyla 572 galibiyete imza atan Wenger, yüzde 50'nin üzerinde kazanma oranı tutturdu. 64 yaşındaki teknik direktör, Londra ekibiyle 235 beraberlik, 193 de yenilgi aldı.

Manchester United'a şansı tutmuyor

Arsene Wenger'in Arsenal'ın başındaki 1000 maçlık uzun teknik adamlık yolculuğunda en fazla zorlandığı takım Manchester United olarak göze çarpıyor.

"Kırmızı Şeytanlar"a karşı oynadıkları maçlarda 23 kez sahadan boynu bükük ayrılan Wenger, kariyerinin en farklı mağlubiyetlerinden birini de yine Manchester United'dan aldı. Arsenal, 28 Ağustos 2011'de Old Trafford'da oynanan karşılaşmada rakibine 8-2 gibi farklı bir skorla yenilerek, kulüp tarihinin en ağır mağlubiyetlerinden biriyle karşı karşıya kalmıştı. Bu sezon ligin 31. haftasında alınan 6-0'lık Chelsea yenilgisi de tarihi hezimetlerden biri olarak kayıtlara geçti.

Everton'a karşı yüzü gülüyor

Wenger, takımıyla en başarılı sonuçlarını Everton'a karşı elde etti.

Merseyside ekibi karşısında 26 kez galibiyet çıkaran başarılı teknik adam, kariyerinin en farklı galibiyetlerinden birini de yine Everton önünde aldı. Wenger yönetimindeki Arsenal, 2005 yılında Everton'ı, 2006'da Middlesbrough'yu 2007 senesinde ise Sparta Prag'ı 7-0 yenmişti.

Takımlarındaki Fransız etkisi

Wenger'in Arsenal'daki kariyerinde en güvendiği futbolcular, Fransız futbolcular Thierry Henry ve Patrick Vieira olarak dikkati çekiyor.

Henry ve Vieira, 1990'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başında en başarılı dönemlerinden birini geçiren Arsenal'da, Fransız teknik adamın en fazla verim aldığı futbolculardı. Londra ekibinde 228 gol kaydeden Henry, Wenger'in Arsenal kariyerinde görev verdiği futbolcular arasında en golcü oyuncu konumunda. Wenger tarafından 402 kez forma şansı verilen Vieira ise Fransız teknik adamın en fazla tercih ettiği futbolcu olmayı başardı.

Aktif teknik direktörler arasında 4. sırada

Wenger, takımlarının başında en uzun süre görev yapan aktif teknik direktörler arasında 4. sırada yer alıyor.

Kuzey İrlanda Premier Ligi'nde 1986 yılından bu yana Portadown'ı çalıştıran 68 yaşındaki Ronnie McFall, bu alanda zirvede bulunuyor. Kuzey İrlandalı teknik adamın ardından 1990'dan beri Estonya ekibi Dünamo Tallinn'in başında olan 63 yaşındaki Viktor Nesheretnyi ve 1994 senesinden bu yana Güney Afrika kulübü Jomo Cosmos'u çalıştıran Jomo Sono geliyor. Meslektaşlarının ardından 4. sırada yer alan ve üst düzey liglerde böylesine uzun süreli bir başarı gösteren tek aktif teknik direktör olan Wenger ise takımıyla 18. yılını doldurmaya hazırlanıyor.

Tüm zamanlarda tek takımın başında en uzun süre görev yapan teknik adam ise Guy Roux. Fransız futbol adamı, 1961-2000 yılları arasında tam 39 sene boyunca ülkesinde Auxerre takımını çalıştırmıştı.

Haberin Devamı