Gazete Vatan Logo
Futbol Türkiye affetti şimdi CAS faslı başlıyor

Türkiye affetti şimdi CAS faslı başlıyor

Atletizm Federasyonu, Aslı Çakır Alptekin’e ceza vermedi. Ömür boyu men isteyen IAAF ise bu karara itiraz edecek

Türkiye affetti şimdi CAS faslı başlıyor

Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, 1500 metrede Londra’da olimpiyat şampiyonu olan atlet Aslı Çakır Alptekin’e ceza tayinine gerek olmadığı kararını vererek herkesi şaşırttı.

Bilirkişi raporlarında dahi ömür boyu men cezası öngörülen Aslı Çakır’a herhangi bir ceza verilmemesi Türk atletizmini zor ve sorunlu bir trafiğin içine de itmiş oldu. Atletizm Federasyonu, Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) “Artık bir an önce karar verin” baskısına daha fazla direnemeyerek düzenlediği toplantı sonucunda resmi internet sitesinden şu açıklamayı yaptı:

"Federasyon Disiplin Kurulu kararında; milli sporcu Aslı Çakır Alptekin’in anti doping kuralına aykırı hareket etmediği için ceza tayinine yer olmadığına, sporcu hakkında uygulanan geçici tedbirin kaldırılmasına karar verilmiştir.”

UYARI GELMİŞTİ

IAAF, VATAN’da da birçok kere haber olduğu üzere Aslı Çakır Alptekin’in biyolojik pasaport verilerine göre dopingli olduğunu ve ceza verilmesi gerektiğini belirtip, Türkiye Atletizm Federasyonu’nu sertliğe varan ölçüleri de kullanmaktan çekinmeyerek uyarmıştı. IAAF son olarak gönderdiği mektupta da ceza verilmemesi durumunda bundan sadece Türk atletizmi değil aynı zamanda Türk sporunun da zarar göreceğini dile getirmişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bu karar üzerine IAAF, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) giderek duruma itiraz edecek. Dünya Anti Doping Ajansı’nın (WADA) da biyolojik pasaport verilerinin dopingin önüne geçme konusunda en büyük engelleyicilerden biri olduğunu sürekli dile getirdiği de dikkate alındığında CAS’ın, Türkiye Atletizm Federasyonu’nun ve dolayısıyla Aslı Çakır Alptekin’in aleyhinde karar vermesi bekleniyor. Ayrıca CAS tarihinde uluslararası bir federasyondan gelen karar isteğine tersi bir sonuç çıkardığının örneği olamaması da diğer bir bilgi.

TBMM’de medya konuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Son yıllarda Türk sporunda yaşanan doping sorununun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi’ amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda dün medya mensupları dinlendi. Değişik gazetelerde görev yapan gazeteciler arasında arkadaşımız Lütfü Özel de vardı.

Komisyon üyesi milletvekillerinin doping haberleriyle ilgili sorularını da yanıtlayan Özel, doping kullanımında sporcuların başvurduğu yöntemler, ilaç temini ve alınması gereken önlemler konusunda bilgi aktarımında bulundu.

Haberin Devamı