Gazete Vatan Logo
Basketbol Sabrın sonu kupa

Sabrın sonu kupa

Finalde Anadolu Efes’i deviren Pınar Karşıyaka tarihindeki ilk Türkiye Kupası’nı kazandı

Sabrın sonu kupa

Pınar Karşıyaka, Türk basketbolunda direnişin, kenetlenmenin, şartlar ne kadar aleyhine olursa olsun inat etmenin sembolü adeta. Yıllardır çok daha düşük bütçelerle devlere kafa tutan, Arena’yı adanmış taraftarıyla cehenneme çeviren potanın en önemli rengi, oyunbozanı. Ama elbette uzun serilerde, kadro kalitesi, derinliği onları hep kupalardan bir adım geride tutuyordu.

Dün tek maçlık serilerde neler yapabileceklerini bir kez daha gördük. Ligin en yüksek bütçeli iki takımını üst üste yenmeleri, final maçının da aynı takımın karakteri gibi sonuna kadar direnerek gelmesinden daha doğal ne olabilir ki.

SONUNDA ÖDÜLÜ ALDILAR

Aggelou dönemindeki Efes’in en önemli özelliği çaba ve sertlik. Her şey de elbette topa baskı ile başlıyor. Yıldıran, bıktıran bir baskı yapıyor Efes. Rakiplerini oyun ilerledikçe yıpratıyor, düzenden çıkarıp iyice oyundan düşürüp, teslim olmaya zorluyor. Ama bunlar Karşıyaka’ya işlemez. Yıllardır baskı altında oynamayı öğrenen, düzen dışına çıktığında bile yaratıcılığı ve zor atış sokma becerisi ile sonuca gitti Kaf-kaf. Hele ki, destek aldığı ortamı seyircisini bulunca. Dün Ankara değil Karşıyaka Arena atmosferinde oynayınca da maç boyunca zor atışlarda hep daha verimli isabet buldu İzmir ekibi. Baskıyı en ağır hisseden Dixon 5/10 üçlük attı misal. Zor ama zorlamadan atılmış şutlarla. Aradaki farkı bilecek kadar bu düzende oynadı zaten.

Efes'in çabası ve sertliği istediği sonucu verdi aslında büyük oranda. 7 fazla hücum ribauntu, 3 de fazla top kaybına zorlama sayesinde 10 fazla hücum yaptı lacivert-beyazlılar. Oyunu istedikleri şekle soktular. Ama maç son düzlüğe başa baş girdiği zaman çözüm üretmek konusunda Karşıyaka ile kimse baş edemez. Nitekim son 8 dakikaya 8 sayı önde giren Efes 7.5 dakikada ancak 5 sayı atabildi. Son 30 saniyeye girerken 3 sayı öndeydi Kaf-kaf. Ama son bir heyecan yaratmadan, son bir şanssızlık yaşatmadan mutlu sona ulaşmamak da bir takım yazgısı belki de. Can’ın Planinic’e yaptığı faul ve Hırvat oyun kurucunun 3/3 atması ile son topa berabere girdi. Kazandığı kupayı riske soktu yeşil-kırmızılılar.

Ama son sözü Dixon söyledi. Ve direnmenin, baskı altında, daha zor koşullarda mücadele etmenin ödülünü aldı Karşıyaka. Son 10 yılın karakterinin bir hafta sonunda, bir maçta özetini yaşayıp, bu defa ödülünü de almayı başardılar.

Haberin Devamı