Gazete Vatan Logo
Süper Lig 'Messi bizde olsa cüce derdik'

'Messi bizde olsa cüce derdik'

Terim önce Türk futbolundaki sorunları sıraladı ardından çözüm önerilerini anlattı:

'Messi bizde olsa cüce derdik'

TÜRKİYE Futbol Direktörü Fatih Terim ülke futbolunun iyiye gitmediğini belirtirken, çözüm önerilerini anlattı. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri’nin 2. günü “Futbolumuz ve geleceği” konulu bir konuşma yapan Terim sözlerine “Ülke futbolu iyiye gitmiyor, futbolun içindeki aktörler olarak kendimize gelelim” diye başlarken şunları söyledi:

‘HARCANAN GENÇ ÇOK’

“GELİŞMİŞ ülkeler spora milli savunma kadar yatırım yapıp, sporcularına orduları kadar önem verirken, bilimsel çalışmalarla sporu ve sporcuyu desteklerken biz sadece 3 milyon spor yapan içinden şampiyon, elit sporcu çıkarmaya gayret ediyoruz. Bunlarda ölmüşlerin sayılma ihtimali de yüksek.Rakipler oyuncu gelişimine odaklanmış ve her yaşın durumuna uygun stratejiler geliştirirken biz her yaş kategorisinde kazanmaya endekslediğimiz başarı anlayışıyla yıldız adaylarımızın yitip gitmesine sebep oluyoruz.

MESSI’NİN çocukluğu ülkemizde geçse ya önce ‘bu çelimsiz’ denir, yarıştığı yaş kategorisindeki yaşı küçültülmüş ve gelişmiş fizikli rakipler tarafından hırpalanır, yapamadığı uygulamalar nedeniyle ‘cüce’ diye dalga geçilip yok olmasına sebep olunurdu.

Haberin Devamı

YA da yeteneği nedeniyle göklere çıkarılıp televizyon televizyon dolaştırılıp, anası babası, mahallenin bakkalı, komşuları TV’de programlara alınırdı, oyuncu o yaşta böyle bir yükü taşıyamayıp psikolojisi bozulur kaybolur giderdi. Bu örneklemeden ülkemizde harcadığımız genç isimlere ulaşabilirsiniz.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
borç batağındaki kulüpler, yüksek maliyetlerle transfer yapmaya devam ediyorlar, Gençlik Geliştirme Programları’ndan oyuncu yetişmek gibi bir dertleri yok. Bu yüzden transfer yapmak zorunda kalıyorlar. Bu kısır döngüyü kırmak zorundayız. TFF, kulüpleri denetleyip, UEFA kriterlerine uyma zorunluluğu getirmeli, kendi kriterlerini geliştirilmeli. Gelir gider dengesi bozuk olan kulüp, futbolcusuna, antrenörüne borcu olan kulübe transfer yasağı konmalı. Bu kuralları TFF yerine getiremiyorsa ben dahil görev bırakılmalıdır. Türk futbolu taşıyamayacağı yükün altında fazlaca ezilmiştir. Bu bitirilmeli.
‘15 SENE GERİDEYİZ’
OYUNCU yetiştirmede Avrupa’nın 15 yıl gerisindeyiz. Sporcu yetiştiren yapıları kurmak için çalışmalarımız var. Altyapıdan oyuncu bulundurmayan takıma puan silme, küme düşme cezaları vermeliyiz. Dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip olan Türkiye bu özelliğinden faydalanamıyor. Altyapı hocalarımızın bazıları maaş bile almadan çalışıyor. Bilimin futbol ile buluşmasının yolu açılmalıdır.”
‘Koşu mesafelerimiz az’
“koşu mesafeleri ile yüksek süratte yapılmış koşu sayısına bakınca rakiplerimizin gerisinde olduğumuzu görmekteyiz. Rakipleri yenmek için onlarınkinin üzerine çıkmalıyız. Koşu mesafelerimiz az olunca aklımıza gelen ilk şey topun oyunda kaldığı süre az olabilir. Aldığımız verilere baktığımızda bu fiziksel eksikliğimizi topun oyunda kaldığı süre ile açıklamak mümkün değil.”
‘Arda’yı bile döndürmeye UĞRAŞIYORUZ'
“Sıralamada üstlerdeki ülkelerin milli takımları incelediğimizde, oyuncularının dünyanın en iyi 5 liginde oynadığını görüyoruz. Biz, bu ülkelerin milli takımları ile yarışmaya çalışırken, bizim milli takımımızda bu liglerde oynayan ve ülkemizde yetişen oyuncu sayısı 1.
İkincisini, üçüncüsünü ihraç etmeye çalışacağımıza ne yapıyoruz, O’nu da ülkeye döndürmek için yapmadığımızı bırakmıyoruz.”
‘Kulüpler şirket olsa iflas ederdi’
“KULÜPLERİMİZİN durumu nedir diye bir çalışma başlattım. Manzara kelimelerle tarif edilemeyecek kadar vahim. Eğer kulüplerimiz birer ticari şirket olsa idi birkaç kulüp dışındakilerin neredeyse hepsi iflas ettiklerini açıklamak zorunda kalırlardı.
Birçok kulübümüzde kaynağı olmayan paralar harcanıyor, ülke kaynakları, kulübün kaynakları başarı kaygısı ile yok ediliyor, geleceğe yönelik gelirler bile kullanılıyor. Hiçbir şekilde yapılan yanlış harcamaların hesabı da sorulmuyor.
2014-15’te UEFA Kulüp Lisansı almaya hak kazanan kulüplerimizin sayısında ciddi düşüş var. PTT 1. Lig’deki hiçbir kulübümüzün UEFA Kulüp Lisansı bulunmamakta. İlginç olan hiçbirinin başvurusu da yok. Bu ligdeki 18 kulüpten sadece yarısının, yani 9 kulübün ulusal kulüp lisansı mevcut.”
'54 ülke içinde UEFA’da 48.’yiz’
“DÜNYA 265 milyon insanın kayıtlı olarak futbol oynuyor. 5 milyon da hakem ve ofis çalışanı ile toplam 270 milyon insan. Bu sayı dünya nüfusunun %4-5’i kadardır. Ülkemizde ise 273 bin lisanslı futbolcu var ve maalesef bu sayı da şaibeli. 273 bin kişinin nüfusumuza olan %0.33’lük oranı bizi UEFA’daki 54 ülke içinde 48.wliğe getiriyor. Bu durumu futbol ekonomisinde Avrupa’da 7. olan dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye için izah etmemiz mümkün değil.”
‘Şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyoruz’
“BENZER nüfus sayısına sahip olduğumuz Almanya, 28 milyon spor yapan arasından yarışmacı sporcularını çıkarırken, biz onların neredeyse onda biri kadar hacimden şampiyonlar çıkarmaya gayret ediyoruz. Yani şapkadan tavşan çıkarmaya uğraşıyoruz. Ülke olarak, uzun süreli projeler yapıp hayata geçirmekte çok başarılı olamadığımız için her zamanki gibi kısa süreli çözümler oluşturmaya çalışıyoruz. Hatta bu yüzden devşirmelere yöneliyoruz.”
‘Asıl mağlubiyet rakiplerle olan uçurum’
“ALMANYA 7 milyona yakın lisanslı oyuncu havuzuna sahipken, biz, 270 bin profesyonel ve amatör futbolcuya sahibiz. Bu havuzdan U14, U15, U16, U17, U18, U19, U20, U21, A2 ve A takım sporcularımızı bulmak ve seçmek zorundayız.
DİĞER rakiplerimizle de aramızda uçurum olduğunu net olarak görebiliyorsunuz. Buradaki mağlubiyetimiz sahadaki başarısızlıklarımızdan çok daha önemli, sahada bir maç kaybediyorsunuz burada ise maalesef geleceğimizi kaybediyoruz.”
‘Genel kurul yapısı acilen değişmeli’
“UEFA’daki hiçbir ülkede bir benzeri bulunmayan, yapısı nedeniyle TFF yönetimini devamlı tehdit altında tutan, hareket alanını kısıtlayan, genel kurul yapısı süratle düzeltilmelidir. TFF Genel Kurulu’ndaki temsiliyetlerin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Avrupa’da hiçbir ülkenin futbol genel kurulunda profesyonel futbolun temsili %50’yi aşmaz iken, TFF Genel kurulunda bu oran %90’lara yakındır.”
‘Kadın futboluna seyirci kalamayız’
“İZAH edemeyeceğimiz bir durum da 3 bin civarındaki kadın futbolcu sayısıdır. Dünyada gelişen kadın futboluna Türkiye seyirci kalamaz. Üstelik voleybol ve basketbol gibi sporlarda kadınlarımızın başarısı ortada iken. Hedef lisanslı futbolcu sayısının en az %15’inin kadın sporcu olması olmalıdır.”
‘Bizim piramidin başı sonu karışmış’
“AVRUPA’NIN genelinde, ülkelerdeki yaşlara göre takım ve futbolcu durumuna baktığımızda tabanı geniş bir piramit görürsünüz. Bizde de bir piramit var ama başı sonu karışmış, her şeyimiz ters olduğu gibi piramidimiz de ters hale gelmiş.
A takımlarda oynayan futbolcu sayısı U13 takımlarında oynayan futbolcu sayısının 3 katı kadar. Futbolumuzun geleceğini varın siz düşünün, ben düşündükçe uykularım kaçıyor çünkü.”
‘Yabancı kuralı en çok beni etkiler’
“SÜREKLİ yabancı oyuncu sayısını arttırmayı, serbest bırakıp bırakmamayı konuştuk. Ama maalesef hala nasıl futbolcu ve antrenör ihraç ederizi konuşmuyoruz. Yabancı kuralındaki değişiklikten en çok etkilenecek kişi benim. Çünkü önemli bir görevde bulunuyorum. Ülkemin geleceği için bu zorluğu göğüslemeye hazırım. Yeni kuralla değerinin üstündeki oyuncuların rakamları reel değerlere çekilmesine katkı sağlayacaktır. Bu sağlanmalı ki futbolcu ihraç edebilelim. Bu değişiklikle takımlarımızın Avrupa’da başarılı olabilmesinin yolu açılacaktır.”

Haberin Devamı