Gazete Vatan Logo
Şampiy10 Krizin perde arkası ortaya çıktı!

Krizin perde arkası ortaya çıktı!

Bugün başlayacak olan Olimpiyat Oyunlarında hala bir yayıncı olmaması ülkenin gündeminde. Vatandaş suçu TRT'ye atıyor. Fakat yayın Saran Medya'nın elinde. Peki iki grup neden bir türlü anlaşamadı?

Krizin perde arkası ortaya çıktı!

Dünyanın en önemli spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları bugün Rio'da başlıyor. Resmi açılışı bu geçe TSİ 02:00 başlayacak organizasyonun Türkiye'de yayıncısı hala yok! Yayın hayatına geçtiği günden bu yana bütün olimpiyatları yayınlayan TRT'ye bu sezon yayınları almaması nedeniyle özellikle sosyal medyada büyük eleştiri var. Peki bu kriz neden ortaya çıktı?

Yayınlar ederinin 3 katına satıldı

Hikaye 2008'e dayanıyor; Olimpiyat komitesi IOC, geçmiş senelerde yayın haklarını EBU (European Broadcasting Union)'a satıyordu. Yayınları da bu yüzden Türkiye’de de EBU üyesi TRT yayınlıyordu. 2008'de IOC, yayın gelirlerini artırmak için yayın kuruluşlarıyla doğrudan görüşmeye başladı. Fox Türkiye bu anlaşma çerçevesinde FTA, pay-TV ve OTT yayın haklarına sahip olmuş oldu. Fox, yayın hakları için tam 23 milyon Euro'ya anlaştı. Bu bedel TRT’nin 2010 Kış Olimpiyatları ve 2012 Yaz Olimpiyatları için ödediğinin 3 katına karşılık geliyor.

Fox TV Olimpiyat Oyunlarını yayınlamaktan vazgeçip haklarını Saran Medya'ya devretti. Ne var ki Saran Medya zaten yüksek bir bedelle aldığı yayınları da kendi deyimiyle maliyetinin altına satmak istese de bunda henüz sonuca ulaşmış değil. Özellikle yayın bedeli TRTSpor'un belirlediği sezonluk bütçenin yukarısıda. Zaten Saran Medya'da bu minvalde bir açıklama yaparak; "Saran Medya, Olimpiyat Oyunları'nın alt lisanslamasını satın almıştır. Bu tarihten itibaren şirketimiz başta lider yayıncı TRT olmak üzere tüm yayıncılarla görüşmelere başlamış, menfur darbe girişimi sonrasında yayın hakları için kuruma maliyetinin de hayli altında bir bedel talep etmiştir. Bu süreçte sürekli temas halinde olduğumuz TRT'nin bütçesel sıkıntıları da düşünüldüğünde, kanaatimizce TRT de kendince haklıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

VE TRT YAYIN HAKLARINI ALDI

Süreç her ne kadar krize dönüşse de TRT beklenen hamleyi yaptı ve Rio2016 Olimpiyat Oyunları'nın yayın haklarını aldı.

(Superhaber.tv)