Gazete Vatan Logo
Futbol Japonya'nın tekrarı mı?

Japonya'nın tekrarı mı?

Türkiye’nin 1 numaralı basketbol uzmanı Kaan Kural’dan Dünya Şampiyonası rehberi:

Japonya'nın tekrarı mı?

DÜNYA Şampiyonası’nın başlamasına 2 gün kala katılacak 24 takımın kadroları netleşti. Hazırlık maçlarındaki performanslara, kadrolara bakınca takımları 4 gruba ayırmak mümkün.

FAVORİLER

4 yıl önce Japonya’daki Dünya Şampiyonası’nda madalyaları İspanya, Yunanistan ve ABD paylaşmıştı. Bu defa Türkiye’de de bu üçlü diğer tüm takımlardan bir adım önde görünüyor.

İSPANYA: Avrupa ve Dünya Şampiyonu, Olimpiyat ikincisi apoletleri ile geliyorlar. Pau Gasol ve Jose Calderon’un yokluğuna karşın kazanmayı çok iyi bilen, zaafı olmayan, alternatifli bir takımları var. Üst düzey oyuncularla takım olabilen, bireysel yeteneklerinin de üzerine çıkan bir yapıya sahipler.

YUNANİSTAN: Dünya’nın en iyi savunma yapan, en sert takımlarından biriydiler. Şimdi sınırlı kaldıkları hücumu ayağa kaldırmak için Litvanyalı koç Kazlauskas’ı başa getirdiler. Hazırlık döneminde hep 80’in üzerine çıkan bir Yunanistan izledik. Tek eksik Papaloukas.

ABD: Genelde 25 yaşın altında tecrübesiz bir kadroyla geliyorlar. Bireysel yetenek açısından halen turnuvanın en iyisi, açık ara da en atlet onlar. Ancak sadece 3 uzunları var ve Avrupa basketbolunu bilen oyuncu sayısı az. Takım olma yolunda fazla mesafe kat edemediler.

SÜRPRİZLER

ÜST düzey tecrübesi olan ancak bu şampiyonaya gelirken çok belirgin zaafları görünen takımlar ise sürpriz arayacak:

HIRVATİSTAN-SLOVENYA-P.RİKO: Harika kısaları, yetersiz uzunları var. Dengesiz kadrolarla çok ileri gitmeleri zor ama iyi şut soktukları maçlarda kâbus olabilirler.
RUSYA: Harika uzunlara ama yetersiz kısalara sahipler. Düşük tempolu, az skorlu maçlarla sürpriz arayacaklar.

LİTVANYA-ALMANYA: Biri hücum, biri savunma ağırlıklı, disiplinli iki takım. Ancak yıldızları gelmediği için kadro olarak oyuncu kaliteleri yetersiz. Dağınık bir rakip bulup, oyun disiplini ile alt etmeyi bekliyorlar.

KANADA-Y.ZELANDA: Yerel ligleri yetersiz olduğu için toplama takım görüntüsündeler. Bu yüzden çok kırılgan takım yapıları var. İyi başladıkları, moralleri yüksek giden maçlarda çetin ceviz olabilirler ama madalyon tersine dönünce çok kolay havlu atıyorlar.

TAKİPÇİLER

Favori üçlünün saha içi veya dışında herhangi bir sorun yaşaması, beklentilerin altında kalması durumunda hemen pusuda bekleyen, madalya peşinde ise 5 takım öne çıkıyor.

TÜRKİYE: Saha ve seyirci avantajı ile dev bir coşku seli ile oynayarak hedefe gitmeyi amaçlıyoruz. Uzunlar konusunda turnuvanın en iyi takımları arasında Milliler. Hızını aldığı zaman kapasitesinin üzerine de çıkıyor. Ama işler ters gidince, oyun yavaşlayınca her şey tersine de dönebiliyor.

AVUSTRALYA: NBA’deki süper yıldızları Andrew Bogut’un olmamasına karşın pota altında Aleks Mariç ve David Andersen ile çok güçlüler. Nielsen, Newley gibi çok saldırgan dış skorerlere de sahipler. Bruton ve Mills oyun kurarken çok başına buyruk davranmaz, yeni biraraya gelen bu takım kırılganlık sorunu yaşamazsa turnuvanın en büyük sürpriz adayı.

SIRBİSTAN: Geçen yaz neredeyse sıfırdan oluşturulan kadroyla Avrupa ikincisi oldular. Ama geçen bir yıl gençleri olgunlaştırmaktan öte yıprattı. Teodosiç ve Krstiç çok formda ama diğer temel oyuncular zor sezonlar geçirdiler. Savunma, oyun dengesi konusunda kusursuzlar ancak hücumları sınırlı.

BREZİLYA: Son anda sakatlanan Nene Hilario kadrodan çıkmasa turnuvanın en iyi pota altına sahip olacaklardı. Ama o yokken bile Splitter-Varejao ikilisi ile müthiş bir hücum-savunma kombinasyonuna sahipler. Caja Laboral’de harika bir sezon geçiren Marcelo Huertas’la en büyük sorunları oyun kurucuda da iyi bir alternatif buldular. Tek sorun dış skorerler. Leandro Barbosa ve Giovannoni formda değil.

ARJANTİN: Madalya alabilecek harika bir ilk beşe sahipler. Ancak uzun bir turnuvayı kaldıracak kadro derinlikleri yok. Yedekler yetersiz.

DİĞERLERİ: DÜNYA basketbolunda ne yazık ki önemli bir uçurum var. Asya ve Afrika’da milli takımlar Avrupa ve Güney Amerika’daki sertlik, oyun keskinliği düzeyinden çok uzakta oynuyor. Kendi aralarından çıkıp bu düzey rakiplerle karşılaşınca gençler liginden A takıma çıkmış gibi şaşırıyor, mücadele edemiyorlar. Bunu yegane kıran ülke Angola olmuştu 2006’da ama onlar da bu sefer o form düzeyinde değil. Ürdün, Angola, İran, Tunus, Çin, Fildişi Sahili ve Lübnan için bu turnuva tecrübe kazanma anlamı taşıyor sadece.

2 GÜN KALDI

“Dünya Şampiyonası öncesi madalyanın en önemli üç adayı
4 yıl önce Japonya’da da ilk üç sırayı paylaşan İspanya, ABD
ve Yunanistan. Türkiye ise bu üçlünün tökezlemesini bekliyor.”

‘Rüya Takım’ ŞEKİLLENDİ

Dünya Şampiyonası hazırlıklarını Atina’da sürdüren ABD’nin kadrosu açıklandı. Boston Celtics’in yıldız oyun kurucusu Rajon Rondo, ailevi sorunlarını öne sürerek kadrodan çıkarken, “Ülkem için en iyisini diliyorum” dedi. Kobe Bryant, LeBron James, Dwight Howard, Dwayne Wade ve Carmelo Anthony gibi çok sayıda yıldızın olmadığı ABD’nin kadrosu şu isimlerden oluşuyor: Derrick Rose, Chauncey Billups, Stephen Curry, Russell Westbrook, Eric Gordon, Kevin Durant, Rudy Gay, Lamar Odom, Danny Granger, Kevin Love, Tyson Chandler, Andre Iguodala.

İŞTE TURNUVANIN YILDIZ ADAYLARI

Dünya Şampiyonası’na ne yazık ki pek çok yıldız çeşitli nedenlerle gelmiyor. Ancak katılacaklar arasında da izlenmesi gereken çok önemli isimler mevcut.

OYUN KURUCULAR:

*PrIgIonI (Arjantin): Basketbolda zekanın önemini kanıtlayan oyun bilgisiyle yeteneklerini aşan bir usta.
* SpanoulIs (Yunanistan): Yürüyerek adam geçen, 3 kişinin arasından rahatlıkla sayı bulabilen, doğuştan bir skorer.
* Rose (ABD): Şampiyonanın potaya en hızlı giden, en çabuk ilk adıma sahip oyuncusu. Onun önünde kalmak imkansız gibi.
* TeodosIC (Sırbistan): İmkansız şutların, mantıksız sayıların adamı. İşin takımı oynatma kısmında da büyük gelişim gösterdi.
* G.DragIC (Slovenya): Çok çabuk, çok atlet ve iyi bir şutör. Nash gibi bir ustayla oynayarak, işin püf noktalarını da artık öğrendi.
* RubIo (İspanya): Basketbol sihirbazı. Kimsenin görmediği pasları atabiliyor, oyun sezgisiyle takımını kusursuz idare ediyor.

DIŞ OYUNCULAR:

* DelfIno (Arjantin): Ginobili’in halefi. İçerden, dışardan skor buluyor. Kontrollü ve yılmıyor.
* DIamantIdIs (Yunanistan): Boşuna 4 yıl üst üste ‘Yılın Savunmacısı’ seçilmedi Avrupa Ligi’nde. Uzun kolları ile tuttuğu oyuncuyu battaniye gibi sarıyor.
* Durant (ABD): NBA sayı kralı. ABD’nin yeni süper yıldızı. Çok çabuk ve süper bir şutör.
* Gay (ABD): İnanılmaz atletik. Pota yakınlarında çok da kuvvetli, iyi bir ribauntçu. Dış şutunu da geliştirip komple bir oyuncu oldu.
* Navarro (İspanya): Ondan iyi faul alabilen oyuncu dünyada yok. Kritik topları kullanma konusunda da en güvenilir el.
* Fernandez (İspanya): Komple bir yıldız. 2008 Olimpiyatları’nda İspanya’nın tartışmasız en iyisiydi.
* NocIonI (Arjantin): Fiziğine oranla dünyanın en sert, hırçın oyuncusu olabilir. İçerden, dışardan büyük tehdit.
* KleIza (Litvanya): Kalın ve güçlü fiziğine karşın atletik. İyi de bir şutör.

POTA ALTI:

Odom (ABD): Yüksek top hakimiyeti ile guard gibi top sürebiliyor. Oyun kurucu/pivot karışımı.
Vazquez (İspanya): Pozisyon bilgisi çok iyi, patlayıcı gücü var. Savunmada yerinden kıpırdatılamıyor.
SchortsanItIs (Yunanistan): Sahadaki tank. Kalın fiziğine rağmen çok çevik. Önünde durmak imkansız.
Scola (Arjantin): Mükemmel pasör, kusursuz ayak fundamentaline, olağanüstü sezgilere sahip.
Khryapa (Rusya): Avrupa Ligi’nin en iyi uzunu belki de. Oyunun her iki alanında da mükemmel.
SplItter (Brezilya): Pota altıında belki de dünyanın en iyi bitiricisi.
Varejao (Brezilya): Rakipleri boyalı alandan en iyi püskürten silah.
MarIC (Avustralya): Komple bir uzun. Oyun zekası gard düzeyinde.

Devler bugün Ata’ya gidiyor

12 Dev Adam, TBF yetkilileri ve teknik heyetle bugün Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıktıktan sonra gazilerin rehabilitasyon gördüğü Data Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret edecek.

İDARİ menajer Barbaros Akkaş, bu isteğin oyunculardan geldiğini söyledi.

Genç yıldızlar İstanbul'da

TBF ve FIBA’nın organize ettiği “Dünya Çocukları 2010” projesi kapsamında farklı ülkelerden 300 genç basketbolcu ve 150 antrenör İstanbul’da buluştu. TBF Başkanı Turgay Demirel, projeyi destekleyen Ülker ve Darüşşafaka’ya teşekkür edip, ”Güzel bir kamp olacak” dedi.

Ek biletler de satışa çıktı

Dünya Şampiyonası’da grup maçlarının oynanacağı tüm salonlar için ek biletler dün Biletix gişeleri ve biletix.com’dan satışa çıkarıldı. Bugünden itibaren Abdi İpekçi ile Ankara ve İzmir’deki Halkapınar Salonları‘nın gişeleri hizmete girecek.

Haberin Devamı