Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar "Geçmişe dönük örnekler test ediliyor"

"Geçmişe dönük örnekler test ediliyor"

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, atletizmin dışında özellikle bisiklet, halter, yüzme ve takım sporlarında da geçmişte alınan örneklerin yeniden analiz edildiğini söyledi.

"Geçmişe dönük örnekler test ediliyor"

Güner, Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF), 2005 ve 2007'de düzenlenen dünya şampiyonlarına katılan 28 sporcu hakkında soruşturma başlatmasıyla ilgili, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Doping kontrol analiz yöntemlerinin büyük bir hızla geliştiğini dile getiren Güner, "Bu yıl, 2007 yılında alınan doping kontrol örnekleri yeniden analiz ediliyor. Gelecek yıl ise özellikle 2008 Pekin Olimpiyatları'nda alınan doping kontrol örneklerinin yeni geliştirilen yöntemlerle yeniden analiz edileceğini sanıyoruz. O dönemde saptanamayan bir çok maddenin, sporcular tarafından kullanılmış olması durumunda geriye doğru işlem yapılacaktır" diye konuştu.

Şon günlerde uluslararası atletizm camiasında, bir çok branşta madalya sahiplerinin el değiştireceğinin konuşulduğunu anlatan Güner, "Bisiklet, yüzme ve halter gibi spor dallarında da madalya almış bir çok sporcunun, bu nedenle madalyalarının geri alınmasının söz konusu olabileceği tartışılıyor" ifadelerini kullandı.

-"Yöntemler çok gelişti"

Güner, özellikle stanozolol ve turinabol gibi anabolik steroidlerin analizinde yöntemlerin çok geliştiğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu maddeler, genellikle kuvvet ve sürat gerektiren branşlarda sporcular tarafından kötüye kullanılıyor ancak son zamanlarda dayanıklılık sporcularının da bu maddeleri kullandığını görüyoruz. Eskiden, bu iki madde, doping kontrol örnek alımından 15-20 gün önce kullanıldığında tespit edilebiliyordu. Bu süre 1,5 yıla kadar uzadı. Yani sporcu, bu maddeleri doping kontrolünden 1,5 yıl önce kullanmış olsa bile yeni geliştirilen yöntemlerle kolaylıkla tespit edilebiliyor."

Sporcuların, son zamanlarda saptanmalarının zor olduğunu düşündükleri bazı hormonlara yöneldiklerine ilişkin duyumlar aldıklarını dile getiren Rüştü Güner, hormonların doping kontrol örneklerinde saptanabilmesine yönelik yürütülen projelerde büyük yol alındığını, yakın zamanda bu hormonların da geriye dönük analizlerde çok kolaylıkla tespit edilebileceğini vurguladı.

Doping maddelerini kullanmayı düşünen sporcuların hiçbir zaman garantide olmadıklarını bilmeleri gerektiğine dikkati çeken Güner, "Sporcular, bu hormonlar nasılsa tespit edilemiyor diye düşünüyorlar ama bu düşünce çok yanlış. Doping kontrol örneklerinin alındıktan 10 yıl sonra bile yeni yöntemlerle analiz edilebileceği hiç unutulmamalı" diye konuştu.

Haberin Devamı