Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Fenerbahçe, Süper Kupa maçına çıkmazsa ceza alacak mı?

Fenerbahçe, Süper Kupa maçına çıkmazsa ceza alacak mı?

Fenerbahçe'de tarihi kongre sona erdi ve kararlar verildi. Trabzonspor - Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olaylar, TFF'nin geç gelen disiplin sevkleri ve Süper Lig'de yaşanan gelişmelerin ardından sarı lacivertliler ligden çekilme hakkında resmi açıklama yapıldı. Fenerbahçe kongre üyeleri, yapılan oylama sonrasında dört madde için yönetim kuruluna tam yetki verdi. Fenerbahçe, Süper Kupa maçına çıkmazsa nasıl bir ceza alacak? U19 takımı ile çıkabilir mi? İşte oluşabilecek yaptırımlar...

Fenerbahçe, Süper Kupa maçına çıkmazsa ceza alacak mı?

Fenerbahçe olağanüstü genel kurulunu gerçekleştirildi. Kongre üyeleri yönetime Süper Kupa finaline çıkmama ve ligden çekilme konusunda yetki verecek ve görüşlerini sundu. Fenerbahçe Olağanüstü Genel Kurulu'nda yönetim kuruluna verilen yetkiler belli oldu.

SÜPER KUPA SÖZLERİ GÜNDEM OLDU

Ali Koç'un Süper Kupa sözleri gündem oldu. Fenerbahçe Başkanı Süper Kupa konusundaki ihtimalleri kongreye katılanlara aktarırken, "İki opsiyonumuz var, biri Süper Kupa maçına hiç çıkmamak birisi ise U19 ile çıkmak. Yaptığımız görüşmelerde radikal bir karar alınacaksa Süper Kupa ile başlanmalı dendi. Ben buna arkadaşlarımla beraber sonuna kadar katılıyorum. İlkesel sebeplerle katılıyorum. Ülke puanı, vatan millet sakarya diyeceksin, helal olsun diyeceksin, ondan sonra da 'rakibiniz kabul etmedi' diyeceksin. 2 Nisan akşamına kadar Şanlıurfa için plan yapmayın' demiştim. 2 Nisan akşamındayız, tekrar çağrı yapıyorum. Lütfen plan yapmayın, Süper Kupa Finali için bilet rezerve etmeyin." sözlerini söyledi.

Ali Koç'un Süper Kupa sözleri gündem yaratırken, futbolseverlerin de birçok konuda soru işaretlerinin olduğu gözlendi. Fanatik'te yer alan habere göre, Süper Kupa'ya dair cezai yaptırımların neler olabileceğini Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu yanıtladı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

FENERBAHÇE'YE GELEBİLECEK CEZALAR

Fenerbahçe'nin Süper Kupa maçına çıkmaması halinde cezalar neler olur?

Türkiye Futbol Federasyonu Süper Kupa Müsabakası Statüsünde böyle bir ihtimalde hangi yaptırımın uygulanacağı açıkça belirtilmiştir. Statünün 6. maddesi uyarınca kupa müsabakasında yer almaya hak kazanmasına rağmen müsabakaya katılmayan kulüp, takip eden sezon Türkiye Kupası’na katılmaktan men edilecek ve takip eden sezonda ligde şampiyon olsa dahi Süper Kupa’da yer alamayacaktır. Ayrıca bu Kulüp, TFF tarafından Süper Kupa’nın organizasyonu için yapılan masraflar ve organizasyonun iptali nedeniyle TFF’nin karşılaşacağı her türlü zararı tazmin etmekle yükümlü olacaktır. Buna ek olarak Futbol Disiplin Talimatında yer alan Sportmenliğe Aykırı Hareket (md. 36) ve Talimatlara Aykırı Hareket (md. 46) uyarınca para cezaları ve hak mahrumiyeti cezaları verilebilecektir.

Haberin Devamı

'RESMİ AÇIKLAMA GELENE KADAR SAHADA OLMAK ZORUNDA'

Galatasaray sahada olmak zorunda mı?

Fenerbahçe’nin Süper Kupa müsabakasına çıkmama kararı alması ihtimalinde dahi, TFF müsabakanın iptal edildiğini resmi yollar ile duyurana kadar Galatasaray’ın yükümlülükleri devam etmektedir. Bu nedenle Fenerbahçe müsabakaya katılmama kararı alsa dahi Galatasaray belirtilen gün ve saatte müsabakanın oynanacağı yerde hazır bulunmak zorundadır. Aksi takdirde Galatasaray hakkında da yaptırım uygulanabilecektir.

'U19'UN HERHANGİ BİR YAPTIRIMI YOKTUR'

Fenerbahçe U19 ile maça çıkabilir mi?

Fenerbahçe’nin Lig / Kupa maçlarına veya Süper Kupa Finaline U19 kadrosu ile çıkmasının TFF Talimatlarına göre hiçbir yaptırımı yoktur, Kulüpler bu konuda karar vermekte serbesttir. Avrupa’nın bazı liglerinde bu konuda katı kurallar uygulandığı görülmektedir. Örneğin Fransa Kupası’nda müsabaka kadrolarında yer alan futbolculardan en az 7 tanesinin, Kulübün son 2 resmi müsabakasının en az 1 tanesinde oynamış olma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak TFF Talimatlarında böyle bir kural bulunmamaktadır. Dolayısıyla Fenerbahçe, Süper Kupa müsabakasına U19 kadrosuyla çıkmakta serbesttir.

Haberin Devamı

PUAN SİLME CEZASI GELİR Mİ?

Talimatlar uyarınca başkaca bir yaptırım uygulanabilir mi?

Bir Kulübün Süper Kupa müsabakasına çıkmaması, Süper Lig müsabakasına çıkmamasından ayrı olarak değerlendirilmektedir. Süper Lig müsabakasına çıkmama halinde Futbol Müsabaka Talimatının 24. maddesinde yer alan puan silme, ligden çıkarılma ve alt kümeye indirme yaptırımları uygulanabilecekken Süper Kupa müsabakasına çıkmamanın böyle sonuçları bulunmamaktadır. Burada uygulanabilecek yaptırımlar, Süper Kupa Müsabakası Statüsünün 6. maddesinde belirtilenlerle sınırlıdır.