Gazete Vatan Logo
Futbol Futbol tarihinin kara lekesi!

Futbol tarihinin kara lekesi!

Bu yazıyı okumadan bugünkü maçı izlemeyin...

Futbol tarihinin kara lekesi!

Yıl 1982... Alman futbol milli takımı fırtınalar estiriyor. Kalede Schumacher, defansta Beşitaş'ı da çalıştıran Briegel, orta sahada Littbarski, Mattheus forvette Rummenige... Teknik direktör ise Galatasaray'ın da tarihine adını altın harflerle yazdıran Jupp Derwall. O zamanlar adı Batı Almanya olan panzerler eleme grubunda 33 gol atıp 3 gol yiyerek 8 maçın tamamını kazanarak İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası'na geldiler. Gruptaki ilk maçları dünya futbolunda esamesi okunmayan Cezayir'leydi.. Maç öncesi düzenlenen basın toplantısında futbolcular kendilerinden o kadar eminlerdi ki, '7. golümüzü eşlerimize, 8. golümüzü köpeklerimize armağan edeceğiz. Purolarımızı yakıp öyle oynasak yine kazanırız' şeklinde küstahça demeçler vermekten bile çekinmiyorlardı. Derwall de bu rüzgara kapılmış, 'Oyuncularıma Cezayir'in hiçbir videosunu izletmedim. Böyle bir şeyi teklif etsem bana gülerlerdi' diyordu.

'Kara leke'

Maç başladığında ise durum hiç öyle olmadı. İlk yarı büyük çekişme ve Cezayir'in müthiş direnciyle 0-0 bitti. Cezayirliler 54'üncü dakikada öne geçtiklerinde Almanlar neye uğradıklarını şaşırdı. Rummenige ile eşitlik golünü bulsalar da maçı 2-1 kaybettiler. Ertesi gün Alman gazeteleri, 'Titanik'in batışı gibi' diye manşet atıyordu. Cezayir mucizesi grupta oynadıkları ikinci maçta Avusturya'ya karşı aldıkları 2-0'lık mağlubiyetle hayal kırıklığına döndü. Ama Cezayirli oyuncular son maçlarında Şili'yi 3-2 yenince yeniden tur için potaya girdiler. Fakat gruptaki son maç ertesi gün Almanya ve Avusturya arasında oynanacaktı. Ve o maç dünya futbol tarihine 'kara leke' olarak geçti. Cezayir'in tur atlayabilmesi için Almanlar'ın Avusturya'yı 3 farklı yenmesi gerekiyordu. Ancak Almanya ve Avusturya Hitler döneminin ardından aynı dili konuşan iki kardeş ülkeydi. Almanlar 10'uncu dakikada 1-0 öne geçtiklerinde Cezayir'de sevinç çığlıkları atılıyordu. Ancak ne olduysa o dakikadan sonra oldu. İki takımın teknik direktörü de bu skorla Almanya ve Avusturya'nın el ele ikinci tura çıkacağını biliyordu. Maç 10'uncu dakikadan sonra maç olmaktan çıktı. Ne şut, ne faul, ne bir dripling ne başka bir şey. Oyuncular 80 dakika boyunca sadece top çevirdiler.

Haberin Devamı

Bugün Cezayirliyiz

Haberin Devamı

Bu aleni şikeye iki takımın maçını canlı yayınlayan TV kanallarının spikerleri bile isyan etti. Alman ARD televizyonunun spikeri, 'Yaşanan futbol adına bir utanç' derken Avusturyalı spiker ise maçın son 30 dakikasını anlatmayı reddetti, seyircilere de TV'lerini kapatmalarını tavsiye etti. Maç 1-0 bittiğinde bütün dünya Cezayir için ağlıyordu. Cezayirliler ise, 'Biz buradan başımız dik ayrılıyoruz. Ama aynısını Almanlar için kimse söyleyemez' diyerek FIFA'yı göreve çağırdı. Ancak Avrupa futbolunun hakimiyetindeki FIFA maç tekrarı kararını alamadı. Onun yerine Dünya Kupası'nda halen uygulanan bir kuralı getirdi. Gruplarda son maçların aynı saatte ve aynı gün oynanmasına karar verildi. Cezayir'in dünya futboluna katkısı da bu oldu. İşte o Cezayir 32 yıl sonra Almanlar'dan intikamını almak için bugün 23:00'te sahaya çıkıyor. Bugün dünyada yüzmilyonlar Dünya Kupası'nda ilk kez Cezayir'i destekleyecek, Almanlar'ın bir ders almasını isteyecek. Ben de onlardan biriyim...

Haberin Devamı