Gazete Vatan Logo
Şampiy10 Dünya göçebe oyunları nedir, Dünya göçebe oyunları ilk ne zaman gerçekleşti? Katılan ülkeler, spor ve dalları!

Dünya göçebe oyunları nedir, Dünya göçebe oyunları ilk ne zaman gerçekleşti? Katılan ülkeler, spor ve dalları!

Dünya Göçebe Oyunları bugün İznik'te başlıyor. Özel oluşturulan alanda 2 Ekim’e kadar sürecek oyunlara 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üstünde sporcu katılacak. Peki, Dünya göçebe oyunları nedir, Dünya göçebe oyunları ilk ne zaman gerçekleşti? Katılan ülkeler, spor ve dalları…

Dünya göçebe oyunları nedir, Dünya göçebe oyunları ilk ne zaman gerçekleşti? Katılan ülkeler, spor ve dalları!

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Dünya Göçebe Oyunları bugün Bursa’nın İznik ilçesinde başlayacak. Covid 19 nedeniyle iki yıldır ertelenen oyunlar 2 Ekim’e kadar, İznik’te özel olarak hazırlanan bir alanda yapılacak. ‘Gelenekten Geleceğe Bir’iz’ sloganıyla düzenlenecek organizasyona 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katılacak.

Dünya göçebe oyunları nedir, Dünya göçebe oyunları ilk ne zaman gerçekleşti?

Dünya Göçebe Oyunları Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır. 

Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi’nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir.

Katılan ülkeler

Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya (Yakutistan, Buryatya, Altay, Kalmukya, Başkurdistan vb.), Afganistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri.

Dünyanın en önemli spor ve kültür festivallerinden biri olan ve daha önce üç kez Kırgızistan'da düzenlenen ve dördüncüsünün 2020'de Bursa'da yapılması planlanan etkinlik COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021'e ertelenmiştir.

Haberin Devamı

Sporlar ve dallar (2014)

Alysh (bir tür güreş),

Salburun,

Shagai,

At Sürme (At Chabysh),

Er Enish,

Toguz korgool,

Kurash,

Gökbörü (Kok-boru)