Gazete Vatan Logo
Futbol Beyin fırtınası

Beyin fırtınası

TFF ve 17 kulüp mü haklı yoksa “Lig ertelensin” diyen G.Saray mı? Otoritelere sorduk

Beyin fırtınası

Şansal Büyüka “Cezalar gelecek sezona ertelensin” diyor, Mehmet Tezkan’a göre “Yasada hata var..” Hıncal Uluç ise mahkemenin iddianame ile ilgili kararını beklemek gerektiğini söylüyor..

Hıncal ULUÇ: “Yargının sonucunu bekleme fikrine karşıyım. Balbay örneği ortada. Yıllarca sürebilir.”

İddianame değil mahkeme kararı

Durum öyle bir örümcek ağı ki, baktığın noktaya göre muhakkak kendini haklı çıkaracak bir mantık yürütebilirsin..

Transferİnİ yapmış kulüplerin ağustos başı ödenecek taksitleri var.. Takımları toplamışlar, sıcak paraya ihtiyaçları var.. Bunu yapabilmeleri için ne olursa olsun ligin başlaması lazım.. Kulüpler Birliği böyle düşünüyor..

Federasyon da bu yüzden “Ben ligi başlatacağım” diyor..

G.Saray “Yarın iptal edilebilecek, zan altına girecek ligi alelacele başlatmak ne derece doğru.. Önümüzü görelim, ligi öyle başlatalım” diyor, o da doğru..

Bu iki karşıt fikrin uzlaşma noktası yok.. Bir yandan maddi sıkıntıları anlıyorum, öte yandan bu kadar ucu belirsiz, 6 takımın küme düşmesi söz konusu bir ligi izlemenin beni ne kadar ilgilendireceğine de emin değilim..

Yargının sonucunu beklenmesine karşıyım.. Türkiye’de yargı kararı, alınması en uzun şey, Mustafa Balbay 3 senedir içerde kararı bekliyor.. Yarın beraat ederse ne olacak? Türkiye’de yargı sonucunu beklendiğinde bu hikâye senelerce sürebilir ve biz senelerce şaibeli bir ligi oynamış olabiliriz.. O zaman karara kadar geçecek süre boyunca ceza alacak kulüplerin aldığı sonuçlar ne olacak?

TFF’NİN elinde pimi çekilmiş bir bomba var.. Nereye atarsa atsın, orada patlayacak.. Ve oradan hasar gelecek..

GAZETELERE sızdırılan bilgileri de belge olarak kabul etmem.. Savcıların elinde hangi belgeler olduğunu bile bilmiyorum.. Onun elinde ne var, o ne istiyor bilmeden kendimi yargıç yerine koyamam.. Kimse koyamaz..

Yapılacak en makul şey, iddianamenin açıklanmasından sonra mahkemenin alacağı kararı beklemek.. Çünkü mahkeme, iddianameyi ret de edebilir.

Benim hakkımda çok dava açılmak istendi savcı tarafından.. Bazılarına dava açıldı ama bazıları daha mahkemeye gelmeden reddedildi..

Mahkemenin iddianameyle ilgili kararı sonrası TFF “Şu dosyaları bana verin.. Ben de kararımı vereyim” diyebilir.. Bu da seneler sürmez.. Kararı hızlandırmak ve sonucunu beklemek ilk aşamada en doğru yorum olur..

LEVENT BIÇAKÇI: İşi iddianame çözer

TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun şu an için verdiği kararı haklı buluyorum. Somut deliller ortaya çıkmadan, aksi bir karar almaları zaten mümkün değildi. Ancak G.Saray Spor Kulübü de önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar yaşanmaması adına liglerin bir süre ertelenmesini istiyor.

Olayların çözülmesinin ardından liglerin başlamasını istemeleri doğal. Fakat bunun için TFF’nin iddianameye kısa sürede ulaşması lazım. Eğer böyle bir şansları yoksa, ligler daha önceden açıklanan tarihe göre açıklanacaktır.

MEHMET TEZKAN: Lig daha çok şeye gebe

TFF delilleri görmeden medyaya bakarak karar alamaz. Erteleme yapılsa Devler Ligi de alt üst olur

FUTBOL Federasyonu mu haklı, G.Saray kulübü mü?

Şİke soruşturmasında yeni tartışma bu.. Federasyon “Bekleyelim, iddianame çıksın ona göre karar alalım” görüşünde.. G.Saray yönetimi ise “lig böyle başlamasın, ertelensin” diye bastırıyor..

Durum öyle karmaşık bir halde ki, şu haklı, şunun yaptığı doğru demek de çok zor..

ALT ÜST OLUR

Federasyon delilleri görmeden medyaya yansıyanlara bakarak karar veremez.. Ligin başlamasını ertelese ne zamana kadar? Bir ay, iki ay, üç ay?

Avrupa ne olacak? Şampiyonlar Ligi’ne takım yollayıp, o lige katılıp kendi ligini başlatmamak da büyük çelişki.. Çünkü şike yapıldığı kanaati oluşursa o ligden de ihraç söz konusu.. Devler Ligi de alt üst olur!

NİYE ŞİMDİ?

Operasyon eğer temmuz ayında değil, ligin bittiği gün başlasaydı, ligin başlangıcına yetişir miydi? Belki..

‘Nİye o zaman değil de şimdi?’ de diyemiyoruz.. Federasyon yönetiminin değişmesi beklenmiş olabilir..

TEK bir gerçek var; çıkacak karar ne olursa olsun lig çok şeye gebe!..

Şansal Büyüka: Lig ‘pürüzsüz’ başlamalı

Sezon ortasında çıkan ceza nasıl uygulanacak? Kılı kırk yarmalı ve cezalar 2012-13’te geçerli olmalı.

KULÜPLER Birliği ‘Tek yürek, tek bilek’ açıklaması yaparken bildirinin altında G.Saray 2. Başkanı Ali Dürüst’ün de imzası vardı. Ancak 1 gün sonra Ünal Aysal’ın açıklaması Kulüpler Birliği’nin de G.Saray’ın da ‘Tek yürek tek bilek’ olmadığını ortaya koydu.

EN AZ 3-4 AY

BU iş ciddi şekilde kutuplaşmalara neden olacak belli. Cezalar için iddianameyi beklerseniz, en az 3-4 ay süreceği kesin. Üstelik bunun itirazı var, Tahkim’i var, zaman alacak bir sürü yasal süreci var. Kaldı ki iddianame ile karar vermeye kalktığınız da bile ceza ile karşı karşıya kalan kulüplerin buna ciddi şekilde itiraz edeceğinin işaretlerini şimdiden alıyoruz.

LİGİ başlatsanız, 3. veya 4. ayında cezayı verseniz nasıl oynayacaksınız, nasıl uygulayacaksınız? Örneğin 11 yabancısı olan takım küme düşerse ne yapacak? O yabancıların üçü dışındakiler sezon ortası serbest mi kalacak? Düşen takımın yarım sezonu ne olacak? Bank Asya’ya inerse 2011-12 sezonunun neresinden başlayacak? Kasımdan mı, ocaktan mı, şubat ayından mı? Bu nasıl uygulanacak?

TEK ÇARE BU! 

BÜTÜN bunları gördükten sonra çok tartışacağını bildiğim halde söylemeliyim. Cezaları kılı kırk yararak, hakkıyla verin. Ne karar alırsanız alın, uygulamayı yeni sezondan, yani 2012-13’ten başlatın. Düşünüyorum, taşınıyorum, pürüzsüz başka yol bulamıyorum. Örneğin şubat 2012’de belki yeniden dizayn etmekte zorlanacağınız ligi, ağustos 2012’de, yeni sezona girmeden ‘Pürüzsüz’ başlatmak daha iyidir.

Can ataklı: Nasıl hesap verilecek

Bu konuda kim ne derse, ne önerirse haklıdır. Çünkü yaratılan bir kaostur. Kaostan çıkış için söylenen her şeyin hem çok doğru hem de çok yanlış tarafları vardır. Türk futbolu bir kaosa sokulmuştur. “Şike var mı, yok mu?” tartışması artık bir detay haline gelmiştir. Bu dakika itibariyle kaosu çözmek de giderek zorlaşmaktadır. Bu kaosu yaratanlar bunun hesabını nasıl verecekler çok merak ediyorum.

Haberin Devamı