Gazete Vatan Logo

Teknolojiye bağımlılık sağlığınız için bir tehdit olabilir

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, günlük yaşantımızın her noktasına ulaşmış olan akıllı teknolojilerin, sağlığımız üzerindeki etkilerinden ve bu teknolojik aletlere olan bağımızın, sağlığımız üzerindeki olumsuz sonuçlarına fırsat vermemek için yapılması gerekenlerden bahsetti.

Teknolojiye bağımlılık sağlığınız için bir tehdit olabilir

Teknolojiye bağlı günümüz alışkanlıklarının makat sağlığı için de oldukça önemli bir etkisi olduğu üzerinde duran Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, makat hastalıklarının belirgin nedenlerinden biri olarak sayabileceğimiz kabızlık ve ishal sorununun, hareketsiz yaşam biçimini benimsemekten geçebileceği hakkında uyarılarda bulundu.

“Gelişen teknolojiler sayesinde zamanımızın çoğunu akıllı telefonların, tabletlerin başında; bilgisayarların ve televizyonların karşısında oturarak geçiriyoruz. Teknolojinin ilerlemesi işlerimizi kolaylaştırdığı kadar bir yandan da kontrolsüz kullanımlarının olumsuz bir sonucu olarak bireylerde sağlıkla ilgili problemlere davetiye çıkartabiliyor. Teknolojiye olan bağımlılığımız özellikle Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs), Hemoroid (Basur) gibi hastalıkların oluşmasında ve ilerlemesinde etkili oluyor. Hem teknolojik aletlere olan kendi keyfi bağımlılığımız hem de zorunlu olarak çalışma hayatının getirisi olan bu teknolojik aletlerin başında oturarak geçirdiğimiz zaman, bizleri makat hastalıkları ile karşı karşıya getirebiliyor.”

Haberin Devamı

GENÇLER RİSK ALTINDA

Özellikle saatlerce hatta günlerce bilgisayar başında oturarak oyun oynayan gençlerin risk grubu içinde olabileceğini belirten ve bu hareketsiz yaşam biçiminin benimsenmesinin bu hastalıkları yaygınlaştırabildiğini söyleyen Op. Dr. Yasir Gözü, “Örneğin normalde 45-65 yaş aralığında görülen Hemoroid hastalığı yaşadığımız çağa bağlı olarak artık genç bireyleri de etkiliyor. Yaş ortalamasının Hemoroid hastalığı için böylesine düşmüş olması gençlerin, bilgisayar başında oturarak, hareketsiz geçirdiği uzun saatlerin bir sonucu olabilir...”

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında akıllı telefonlar, tabletler ile tuvalette uzun süre vakit geçirilmesinin makat sağlığı için tehdit oluşturduğunun da altını çizdi. Tuvalette kalma süresinin maksimum 5 dk. olması gerektiğini belirterek, alaturka tuvaletlerin de alafranga olanlara göre oturuş pozisyonu açısından daha sağlıklı bir kullanım alanı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE HAREKETSİZ OTURMAK MAKAT SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

“Hemoroid rahatsızlığını ele alırsak, bu hastalığın; makattaki basıncın artmasına dayalı olarak; anal kanal bölgesinde yer alan bağ dokuları ve oluşum göstermiş olduğu kas yapılarının zarar görmesi sonucu açığa çıktığını söylemek mümkün. Uzun süre oturarak hareketsiz kalmak da makattaki basıncın artmasına neden olduğundan makat sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.”

Yaygın makat hastalıklarından biri olan Kıl Dönmesinin en önemli nedenlerinden birinin uzun süre oturur pozisyonda durmak olduğuna da değinen Op. Dr. Yasir Gözü, iş hayatı dolayısıyla bilgisayar başında oturmak zorunda kalan çalışanlar için ise mutlaka 20 dakikada bir oturuş pozisyonunu değiştirmelerini ve her 50 dakikada bir de koltuktan kalkıp hareket etmelerini tavsiye ederek, aynı zamanda kabızlığı engellemek adına da bol su tüketimi, sebze ağırlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma önerilerinde bulundu.

Her yaştan insan için makat bölgesi sağlığının önemini vurgulayan Op. Dr. Yasir Gözü, makat hastalıklarının kişiyi sancılı bir süreçten geçirdiğini fakat doğru tedavi sonucunda bu hastalıklardan kurtulabilmenin mümkün olduğuna da değindi. Bu noktada teknolojinin ilerlemesinin olumlu sonuçlarından biri olarak ayaktan, ameliyatsız lazerli tedavi yöntemini göstererek, konforlu bir şekilde lazer tedavisi uygulanan hastaların kısa sürede eski sağlıklarına kavuşabileceklerini de müjdeledi.

Haberin Devamı