Gazete Vatan Logo

Tedavi edilmezse böbrek hasarına sebep oluyor!

Tedavi edilmezse böbrek hasarına sebep oluyor!

İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonlardan biri. Ateş, kusma, idrarda kötü koku, ishal ve kabızlığa kadar varan çeşitli belirtilerle ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu, ilk 1 yaşta erkek çocuklarda, daha sonraki tüm yaş grubunda ise kız çocuklarında daha sık görülüyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Akgün, özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda böbrek hasarı yapma potansiyeli olduğu için, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna çok önem vermek gerektiğinin altını çiziyor.

Belirtilerine dikkat

Yaş küçüldükçe belirtiler daha silik oluyor, yaş arttıkça idrar yaparken yanma, sık idrara gitme, kanlı idrar gibi belirtiler olabiliyor ancak yaş küçüldükçe idrar yolu enfeksiyonu geliştiğini anlamak zorlaşıyor. Bu durumda muhakkak idrar tahlili yapılması gerekiyor. Özellikle yenidoğan döneminde vücut ağırlığında artış olmaması, huzursuzluk gibi şikâyetlere sebep olabilirken, daha büyük çocuklarda karın ağrısı, yan ağrısı, idrar yaparken yanma, huzursuzluk, ateş, kusma gibi belirtilere sebep olabiliyor.

Birçok hastalığı taklit edebiliyor

Haberin Devamı

Doç. Dr. Akgün’e göre ateş, kusma, bulantı, yan ağrısı, karın ağrısı gibi belirtilerin dışında, havale geçirmiş bir çocuktaki ateşin sebebi de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bu yüzden idrar tetkiki yapmak tüm yaş grubunda çok önemli. İdrar yolu enfeksiyonu özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda geçirildiği zaman böbrek hasarı yapma ihtimali bulunuyor. Özellikle tek atakta bile %30-35 böbrek hasarı gelişebiliyor. Bu sebeple bir kez dahi idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastaların takibi çok önemli.

Böbrek hasarı ve böbrek kaybıyla sonuçlanabiliyor

Özellikle ilk 1 yaşta erkek çocuklarda, tüm yaş gurunda kız çocuklarda daha fazla görülüyor. İlk 1 yaşta erkek çocuklarda daha fazla görülmesinde özellikle sünnet derisi suçlanıyor. Sünnet olmamış çocuklarda 20 ile 100 kat idrar yolu enfeksiyonu daha sık gelişiyor. Özellikle yenidoğan döneminde ve süt çocukluğu döneminde bebeklerin banyo yaptırılırken, kız çocuklarının küvette banyo yaptırılması veya birikmiş suya temas etmesi bu riski artırıyor. Bundan başka alt temizliği yaparken arkadan öne temizlik yaparak bulaşmasıyla idrar yolu enfeksiyonu bulaşabiliyor. Çocukluk çağında geçirilen idrar yolu enfeksiyonu sonraki dönemlerde böbrek hasarı ve böbrek kaybına varan olumsuzluklara sebep olabiliyor.

Korunmak için bunları uygulayın:

Haberin Devamı

- Yaban mersini tüketiminin, idrar yolu enfeksiyonunun sıklığını azaltmada etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

- Isırgan otu çayı, maydanoz suyu gibi bitkilerin de bilimsel ispatı olmamakla birlikte kullanılmasının bir sakıncası olmuyor.

- Özellikle süt çocukluk döneminde banyo, küvet, jakuzi kullanımını kesinlikle yasaklanmalı. Duş tipi akan suda banyo yaptırılmalı.

- Hijyene dikkat edilmeli, çocuğun altı uzun süre kirli kalmamalı.

- 3-8 yaş arası çocuklarda özellikle kız çocuklarında televizyona dalarak tuvaleti erteleme alışkanlıklarının önüne geçilmeli. Bu tür durumlarda hem idrar torbasının kasılması bozuluyor, hem de idrar kalarak tekrarlayan enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Bu yaşta özellikle çocukların idrar tutma alışkanlıkları aile tarafından dikkatle izlenmeli, böyle bir durum varsa profesyonel yardım alınmalı.

Haberin Devamı