Gazete Vatan Logo

Taşıyıcı anne ne demek? Taşıyıcı anne nasıl olur? Taşıyıcı anne ile bebek sahibi olmak yasal mı?

Son yıllarda farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler taşıyıcı anneliği tercih ediyor. Türkiye'de yasal olmayan süreç taşıyıcı anneliğin yasal olduğu ülkelerde yapılıyor. ‘Sağlık turizmi’ adı altında yapılan taşıyıcı annelikte işlem tüp bebek gibi gerçekleştiriliyor. Son günlerde Hollywood'un ünlü isimlerinin de tercih ettiği bu yöntemi merak edenler internette sıklıkla Taşıyıcı anne ne demek? Taşıyıcı anne nasıl olur? Taşıyıcı anne ile bebek sahibi olmak yasal mı? Taşıyıcı anne nasıl oluyor, ücreti ne kadar? sorularını yoğun olarak araştırıyor. İşte taşıyıcı annelik ile ilgili merak edilenler...

Taşıyıcı anne ne demek? Taşıyıcı anne nasıl olur? Taşıyıcı anne ile bebek sahibi olmak yasal mı?

Son yıllarda, farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler taşıyıcı anneliği tercih ediyor. Türkiye'de yasal olmayan süreç taşıyıcı anneliğin yasal olduğu ülkelerde yapılıyor. Doğuştan rahmi olmadığı için ya da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle anne olamayanların sıklıkla tercih ettiği bu yöntem bazı yasal zorunlulukları da içeriyor. Son yıllar Hollywood'un ünlü isimlerinin de tercih ettiği taşıyıcı annelik yöntemi Selin Ciğerci'nin bebek sahibi olmak için taşıyıcı annelik yöntemi kullanmak istemesiyle yeniden gündeme geldi. Selin Ciğerci nasıl anne olacak? sorusunu internette sıklıkla araştırılıyor. Yıllardır bebek sahibi olamayan ve bebek hayali kuran çiftler de bu yöntemi araştırıyor. Peki, Taşıyıcı anne ne demek? Taşıyıcı anne nasıl olur? Taşıyıcı anne ile bebek sahibi olmak yasal mı? İşte taşıyıcı annelik ile ilgili merak edilen her şey...

TAŞIYICI ANNE NE DEMEK? TAŞIYICI ANNE NEDİR?

Türkiye’de binlerce kadın doğuştan rahmi olmadığı için ya da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle anne olamıyor. Son yıllarda, farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan bazı çiftler taşıyıcı anneliği tercih ediyor. Tüp bebek gibi gerçekleştirilen işlemde erkeğin spermi ve kadının yumurtası kullanılarak embriyon oluşturuluyor. Bu embriyonlar, taşıyıcı annenin rahmine yerleştiriliyor. Bebek, sperm ve yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşıyor.

Haberin Devamı

Taşıyıcı annelik (surrogacy-maternité de substitution) olarak adlandırılan, uterus problemi olan veya çeşitli sebeplerle infertilite sorunu yaşayan ve bu nedenle çocuk sahibi olamayan kadınların kendisinin veya taşıyıcı annenin ya da üçüncü bir kişi olan donörün oositleri (yumurta hücreleri) kullanılarak geliştirilen embriyoları taşıyan ve onunla bir gebelik geçirip doğumunu gerçekleştirdikten sonra, çocuğu, onun doğumunu isteyen istem sahibi çifte veren anne modelleri üremeye yardımcı tedavi tekniklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

TAŞIYICI ANNE NASIL OLUYOR?

Taşıyıcı anne olacak adaylar arasından taşıyıcı anneyi seçen çiftler, işlemden önce onunla tanışıyor. Doğum gerçekleştikten sonra aile çocuğu Türkiye’ye getirerek nüfusuna geçiriyor. Taraflar doğumdan sonra birbirleriyle bir daha görüşmüyor.

Haberin Devamı

Tüp bebek yoluyla embriyolar doğurganlık kliniğinde laboratuarda üretilir. Bazen amaçlanan ebeveynler kendi genetik materyallerini kullanır. Bazen, bir yumurta donörü gerekli olabilir.

Doğurganlık kliniğinde, 1-2 embriyo, bebeği taşıyacak kişinin içine yerleştirilir. Gebelik taşıyıcılarının doğum yaptıkları çocuklarla genetik ilişkisi yoktur. Her zaman için taşıyıcı anneliğe başvuracak olan çiftlerin kendi yumurta ve spermleri kullanılmak zorunda değildir.

TAŞIYICI ANNE İLE BEBEK SAHİBİ OLMAK YASAL MI?

Türkiye’de yasak olduğu için bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenler, taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Gürcistan, Amerika ve Hindistan gibi ülkeleri tercih ediyor. Kıbrıs da başvurulan yerler arasında. Anne-baba adayları, paket fiyat uygulayan Türkiye’deki ajanslar aracılığıyla ‘sağlık turizmi’ adı altında bu ülkelere gidiyor.