Gazete Vatan Logo

Sirken Otu Nedir? Sirken Otu Faydaları Nelerdir?

Sirken otu çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir bitki çeşididir. Çevremizde görülen bir bitki olsa da adı bilinmeyebilir. Halk arasında yabani ıspanak şeklinde adlandırılır ve pek çok hastalığın tedavisinde büyük bir rol üstlenir. 

Sirken Otu Nedir? Sirken Otu Faydaları Nelerdir?

Sirken Otu Nedir?

Sirken otu ıspanak ile karıştırılan bir otur. Bu ot yararlı ve çok lezzetli bir tada sahiptir. Kendi kendine yetişir, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görmek mümkündür. Sirken, halk arasında yabani ıspanak, ak pazı, tel ıspanak ve yalancı ıspanak ile adlandırılabilir. Ilıman iklimde kendi kendine yetişen bir bitkidir. Yol kenarlarında, çayırlarda ve ovalarda bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Aynı zamanda lif, kalsiyum, demir, potasyum, protein, A, B ve C vitaminleri gibi pek çok mineraller açısından önemlidir. Besin değerleri açısından bakıldığı zaman yüksek yeşilliktir. Sirken otu ıspanaktan daha faydalıdır. Yaprakları diğer yapraklara göre daha damarlı ve koyu yeşildir.

Sirken Otu Faydaları Nelerdir?

Sirken otu çok tercih edilmeyen bir bitki türüdür. Fakat bilinmese de bu bitkinin çok fazla faydası olduğunu söylemek mümkündür. Sirken otunun faydaları şu şekildedir;

- İnsan vücudunda kirli kanın temizlenmesini sağlar. İnsan vücudundaki iltihapların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Sindirim sisteminin düzenli çalıştırır ve boşaltım sistemi içinde önemli etkilere sahiptir. Aynı zamanda bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkı sağlamaktadır.

- Mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.

- Vücutta yer alan yaraların çok hızlı şekilde iyileşmesine destek olur.

- Bağırsak hareketlerini olumlu şekilde çalıştırır ve kabızlık problemine karşı çözüm olarak görülmektedir.

- İdrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. 

- Romatizmal ağrıları minimum seviyede hissedilmesine olanak sağlamaktadır. 

- Diş ağrılarına karşı kısa zamanda doğal ağrı kesici etkide bulunur.

- Cilt sağlığına karşı önemli faydalara sahiptir. Güneş lekelerinden kurtulmak için tercih edilir. 

Sirken Otu Yan Etkileri

Sirken otunun olumlu yönleri ağır basmaktadır fakat olumsuz yönleri de merak edilir. Fakat ciddi bir zararı ve yan etkisi bulunmaz. Böyle bir durum olsa da yine de dikkatli tüketilmesi gerekir. Sirken otunu güvenilir yerlerden almanız ve sirken otu aldığınızdan emin olmanız gerekir. Zaman zaman içerisine zararlı otlar karışan bu yeşillikler vücutta zehirleyici birtakım etkiler oluşturabilir.

Haberin Devamı

Sirken otunu aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir böylelikle faydaları zarara dönüşmesin. Ciddi kronik rahatsızlığa sahip kişiler kullanırken mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Alerjik bünyeye sahip olanlar veya hamilelik, emzirme döneminde kişiler sirken otu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Sirken Otu Nasıl Tüketilir?

Sirken otunu haşlayıp salata şeklinde tüketebilirsiniz. Haşladıktan sonra içine yoğurt ilave ederek meze şeklinde değerlendirebilirsiniz. Ispanağı kullandığınız gibi her tarifte ıspanak gibi kullanabilirsiniz. Salçalı pirinçli olacak şekilde yemeğini yapabilir ve kavurmasını hazırlayıp yemeğe dönüştürebilirsiniz.

Cildiniz için maske olarak kullanmak isterseniz sirken otunu ilk olarak haşlayıp blenderden geçirerek püreye dönüştürebilirsiniz. Yağlı bir cilde sahipseniz yoğurt, kuru bir cilde sahipseniz zeytinyağı ekleyerek maske hazırlayabilirsiniz. Cildinizin ihtiyaç duyduğu yere sürüp 30 dakika bekletip, durulayabilirsiniz.

Haberin Devamı