Gazete Vatan Logo

Sinüzit mevsimindeyiz

Pek çok insanın derdi sinüzit. Üstelik şimdi tam mevsimi. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi KBB Bölümünden Op. Dr. Erkan Aktan sinüzitten korunma yollarını ve son tedavi yöntemlerini anlattı

Sinüzit mevsimindeyiz

Ben tıp fakültesinden mezun olalı 26 yıl geçti. Bu sürede tıp dev adımlarla ilerledi, ilerlemeye de devam ediyor. Size köşemde sadece beslenme -diyet alanlarındaki değil, tıbbın her alanındaki son gelişmelerden haberdar etmek istiyorum. Sizinle birlikte ben de keyifle öğreniyorum. Bugünkü konumuz sinüzit. Mevsim değişimlerinde birçok hastalık arz-ı endam ediyor. Evet, grip salgını gündem maddesi, ama bir de onun akrabası var! Sinüzit mevsimindeyiz.

15 günü geçti, hala burnunuz akıyor, ateşiniz var, başınız ağrıyor, yere eğilince yüzünüzde basınç hissediyorsunuz ve geniz akıntınız var... Sinüzit olabilirsiniz dikkat!

Sevimsizdir sinüzit, insanı yorar. Artık sinüzitle baş etmek için çok değişik yöntemler var. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, KBB Bölümünden, Op. Dr. Erkan Aktan ile sinüzitten korunma ve kurtulma yollarını konuştum.

Sinüzit nedir?

Kafatasımız içinde saklı halde bulunan sekiz adet sinüs dediğimiz boşluk var.

Üst solunum yollarının uzun süren enfeksiyonları bunlardan bir ya da birkaçının enfeksiyonuna yol açıyor; buna sinüzit diyoruz .

Haberin Devamı

Sinüsler sesimizi de etkiliyor

*Burda da mikrobik bir durum söz konusu değil mi?

Tabii! Virüsler, bakteriler veya her ikisi beraber, hatta mantarlar sinüzite neden olabilirler. Burundaki tıkanıklık sonucunda sinüsler düzgün olarak akmazlarsa içlerinde bakteri kalabilir ve bu bakteriyel sinüzite neden olabilir.

* Demek ki burun silmekten çekinmeyeceğiz. Burnumuzu iyi boşaltacağız. Yoksa bu sıvıda mikroplar ürüyor.

Sağlıklı olduğumuzda sinüslerimiz havayla dolar ve bu sayede yüz kemiklerimiz daha az yoğun olur, ağırlık olarak da daha hafif olurlar. Eğer sinüsler olmasaydı kafatasımız gün boyunca ka famızı elimizle taşımamızı gerektirecek kadar ağır olurdu. Sinüsler ayrıca sesimizi de etkiliyor, sesin rezonansına yardımcı olur.

*Yani sesimizin güzel olup olmamasında etkililer. O yüzden nezle olunca farklı, dolgun ses çıkartıyoruz, değil mi?

Evet. Aldığımız havayı nemlendiriyorlar ve boğazımızın ıslaklığını da sağlayan salgılar yaparlar.

Haberin Devamı

Ne zaman sinüzitten şüphelenelim?

Eğer aşağıdaki bulgular varsa muhtemelen sinüzit atağı geçiriyorsunuz;

- Tıkanık veya akan burun ile beraber 10-14 gün boyunca azalma göstermeden devam eden güniçi öksürüğü

- Burundan mukus akması

- Gözlerin etrafında sürekli ağrı veya şişme

- Yanak kemiklerinin içinde veya etrafında ağrı ve hassasiyet

- Başınızda sürekli bir basınç hissi

- Sabah kalktığınızda veya başınızı öne eğdiğinizde bas ağrısı

- Dişinizi fırça- ladıktan sonra bile devam eden kötü ağız kokusu

- Üst dişlerde ağrı

- 39 dereceden yüksek ateş

Tedavisi nasıl?

- Eğer doktorunuz antibiyotik veya farklı bir ilaç verdiyse, doktorunuzun önerilerini dikkatlice uygulayın. Aksi halde sinüzit ten kurtulmanız zor.

- Bol bol dinlenin ve bol sıvı için.

- Serinletici ve nem verici bir cihaz sinüslerinizi yatıştırabilir.

- Sıcak kompres genelde yüz ağrısını dindirir.

Sinüzit olmaktan nasıl korunacağız peki?

- Soğuk havalarda, nem verici makineler kullanıp sinüslerinizin kuru ve sıcak havadan dolayı rahatsız olmasını engelleyebilirsiniz. Nem verici makineyi sık sık temizleyiniz çünkü bazı kişilerde alerjiye neden olan küf daha çok nemli ortamlarda oluşur.

Haberin Devamı

- Ya da ıslak bir havluyu kalorifer peteğinin üstüne koyun.

- Eğer alerjiniz varsa kontrol altında tutmak için çaba gösterin. Çünkü alerjik bir kişide sinüzit olma olasılığı daha yüksektir.

- Sinüzitin kendisi bulaşıcı değildir ama genelde ön belirtisi nezledir; aile bireylerine ve arkadaşlarınıza bulaşabilir.

- Mikropların bulaşmasını engellemenin en etkili yolu elleri sık sık ve de çok iyi yıkamaktır.

- Kullanılmış mendilleri tekrar kullanmayınız ve bir kişi hapşırdığında mümkün oldukça uzak durunuz.

Endoskopik sinüzit ameliyatı ve balon tedavisi...

Ya sinüzit ameliyatları? Nasıl yapılıyor ve kesin çözüm sağlıyor mu?

İlaç veya herhangi bir tedaviye cevap vermeyen durumlarda, endoskopik sinüzit ameliyatı (FESS) bir alternatif olabilir. Bu prosedür için doktor endoskop kullanır. Endoskop ucunda ışık olan ince ve esnek bir tüp. Endoskop yardımı ile sinüs kanalları incelenir. Daha sonra doktor çeşitli araç gereçler yardımı ile tıkanıklığı yaratan nedeni ortadan kaldırır. Bu prosedür burun boşluğunda tıkanıklığa neden olan bir kemiğin küçültülmesi, bir dokunun veya polipin alınmasını içerebilir. Akışı sağ lamak için dar olan sinüs açıklığını genişletmek de bir alternatif olabilir.

Haberin Devamı

* Yeni bir yöntem var: Balon tedavisi . Bu nasıl yaplıyor?

Kronik sinüzite eşlik eden ağrılı semptomlar bazen başa çıkılamaz hal alabilir. Eğer şikayetler sadece ilaçlarla kontrol edilemezse, cerrahi kaçınılmaz bir şekilde gündeme gelir. Burda tıkanmış olan sinüs kanallarının ve de burun içinin rahatlatılmasına ve drenajın sağlanmasına yönelik plan yapılır.

Bir balonla tıkalı sinüs kanalının açılarak sinüsten yeniden normal drenajın elde edilmesine yönelik oldukça etkili bir teknoloji .

*Kanama oluyor mu?

Nerdeyse sıfır! Çevre dokulara zarar vermediği ve herhangibir kesiye gerek olmadığı için hastalar son derece memnun kalıyor.

*Tıkalı damarların açılmasında kullanılan balon sistemi gibi...

Aynen öyle! Üstelik çok güvenli ve etkli bir yöntem. Yapılan araştırmalar bazı cerrahi aletlerin risklerinin varlığına işaret ederken, balon sinoplasti son derece güvenli ve etkili bir yöntem. Bu teknolojide kullanılan küçük, yumuşak ve hareketli parçalarla tıkalı yerleri açarken kemik ya da doku çıkarılmasına ihtiyaç duymuyoruz .

*Hemen evlerine gidebiliyorlar mı?

Eve değil, işe dönebiliyorlar! Çoğu hasta 24 saat içinde işine dönmektedir.