Gazete Vatan Logo

Silisyum Kullanım Alanları Nelerdir? Silisyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Silisyum, yer kabuğunun %25'ini meydana getiren ve dünyada oksijenden sonra en çok bulunan elementtir. Denizlerde yaşayan diatomların hücre duvar yapılarında, bitki dokularında ve hayvan iskeletlerinde de bulunur.

Silisyum Kullanım Alanları Nelerdir? Silisyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Silisyumun bileşiklerinden biri de karborundum olarak bilinmektedir. Bu bileşik elmastaki sertliğe sahiptir ve genelde mozaik parlatma ile silme işlemlerinde kullanılır. Karborundum bileşiği oksijen ve karbon etkileşimi ile meydana gelir. Silisyum hidrojen ile tepkimeye girdiğinde silanlar oluşur ve bu da doğada faz şeklinde bulunur. Yarı iletken bir özelliği olduğu için elektrik devlerinde silisyumdan da faydalanılır.

Silisyum elementinde en çok değere sahip olan bileşik silikon olarak bilinir. Bu silikonlar yatı katı haldedir ve vazelin kıvamında olur. Silikonların yanma özelliği olmaz ve bu nedenle de yüksek kaliteli makine yağları şeklinde kullanılırlar. Silisyumun organik bileşiklere benzeyen şekilleri de vardır ve bunlardan biri de silisyum kloroformdur.

Silisyum Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler

Silisyum canım ana maddesidir çünkü camın asıl ham maddesi olan silisyum kumda özellikle de deniz kumunda çok fazla bulunur. Çeşitli elektroniklerde ve anahtarlama cihazlarında temel malzeme olarak silisyum kullanılır. Daha az saflıkta olanı ise metalurji alanında indirgeyici madde şeklinde bronz, pirinç ve çelikte alaşım elemanı şeklinde kullanılır.

Haberin Devamı

Çoğu suyun içinde çözünmeyen silikatlar seramik, cam yapımı, emaye ve diğer seramik malzemelerinin imalatında tercih edilir. Silisyum mineralini en çok üreten ve tedarikçisi olan ülkeler Rusya, Çin, Brezilya ve Norveç olur. Silisyum dünyada oksijenden sonra en fazla yer alan elementtir. 

Silisyum Özellikleri Nelerdir?

Silisyum doğada serbest halde bulunmayan bir maddedir. Yarı iletken olma özelliğine sahiptir ve sıcaklığı arttığı zaman iletkenliğinde de artış olur. Çok sert bir yapıya sahip olan silisyum kristalize yapısı elmas formunda olan bir maddedir. Birçok element ile tepkimeye girer ve kimyasal tepkimelerin genelinde de metal olma özelliği ortaya çıkar.

Hidrojen elementine olan ilgisi zayıftır ve gümüş, çinko, kurmuş gibi madenler ile çözünmektedir. Periyodik tablonun 4A grubunda yer alan silisyum elementinin simgesi Si olarak bilinmektedir. Silisyum elementinin atom numarası 14, atom ağırlığı 28,06, yoğunluğu ise 2,34 şeklinde tespit edilmiştir. Erime noktası 1414 santigrat derece olan silisyumun rengi de kurşuni bir renktir. Doğada doğal şekilde yer alan ortalama 64 elementin yapısında silisyum vardır.

Haberin Devamı

Silisyum Nasıl Keşfedildi?

Oksijenden sonra doğada en çok bulunan ikinci element olan silisyum evrende en çok bulunan 7. elementtir. Kaya kristalleri, bazı kumlar, opal, çakmaktaşı ve ametist taşı silisyum içermektedir. Saf olarak silisyum elde edilirken silisyum oksidin kok kömürü elektrikli fırında indirgenir ve sonucunda silisyum elde edilir. Tepkime için eğer gerekli olandan fazla karbon kullanılmış olursa silisyum karbür ortaya çıkar. Silis ya da kuvars da kristalize olmamış silisyumlardan meydana gelir.