Gazete Vatan Logo

Salmonella Typhimurium nedir, salmonella belirtileri nelerdir? Tarım Bakanlığı Kinder Salmonella salgını açıklaması!

Salmonella nedir, salmonella typhimurium belirtileri nelerdir? Avrupa’da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi. Türkiye’deki Kinder ürünlerine Salmonella analizi yapılacak. Söz konusu gelişmenin ardından “Salmonella Typhimurium nedir, salmonella belirtileri nelerdir?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. Peki, Salmonella salgını nedir? İşte salmonella salgını ve Tarım Bakanlığı Kinder Salmonella salgını açıklaması…

Salmonella Typhimurium nedir, salmonella belirtileri nelerdir? Tarım Bakanlığı Kinder Salmonella salgını açıklaması!

Avrupa’da ortaya çıkan ve etkisi artarak devam eden Salmonella Typhimurium tehdidine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü harekete geçti. Bu kapsamda Kinder marka ürünlerinin ithalatına analiz zorunluluğu getirildi. Peki, Salmonella nedir, salmonella typhimurium belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte Salmonella Typhimurium salgını

SALMONELLA TYPHİMURİUM NEDİR?

Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir.

Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

Haberin Devamı

SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

 Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması,

  • İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması,
  • İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.
  • Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,
  • Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,
  • Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
  • Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,
  • Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.
  • Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

TARIM BAKANLIĞI KİNDER SALMONELLA AÇIKLAMASI

Bitkisel İthalatta Yetkili 44 İl Müdürlüğüne gönderilen yazıda şu bilgilere yer verildi:

Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir.

Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vs.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.