Gazete Vatan Logo

Saçkıran nedir? Sarımsak ile ilgili doğru bilinen gerçek ortaya çıktı

İnsanların korkulu rüyalarından biri olan hastalık da 'Saçkıran.' Tıp dilinde alopesi areata olarak adlandırılan saç kıran sadece saçta değil kirpiklerde, sakallarda ve kaşlarda da görülüyor.Peki Saçkıran'ın belirtileri nelerdir? 'tanısı nasıl konuluyor?, 'risk fakörleri nelerdir?' 'tekrarlar mı?' Çoğu kişi bu sorulara yanıt arıyor. Uzman isimlerden saçkıran ile ilgili birçok detayı öğrendik.

Saçkıran nedir? Sarımsak ile ilgili doğru bilinen gerçek ortaya çıktı

Gazetevatan.com/Cansu Akalp

Günümüzde hem kimyasal ürün kullanımının artması hem çevresel etkiler hem de stres, saç sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunlardan biri de saç kırandır. Halk arasında yaygın olarak saçkıran adıyla bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki adı Alopesi Areata'dır. Son olarak Işın Karaca sosyal medya hesabından son halini paylaşarak bu hastalığa yakalandığını açıkladı. Saçlarının dökülmesi nedeniyle kansere yakalandığı düşünülen 50 yaşındaki ünlü şarkıcı, şu ifadeleri kullandı:

"Gördüğünüz üzere saçım yok. Kaşlarım yok. Kirpiklerim de… Hatta vücudumun hiçbir yerinde kıla dair bir şey yok.. Bugüne kadar verdiğim lazer epilasyon paralarına yazık. Siz bilmeden ben neler atlatmışım… Siz bilmeden en zor günümde bile peruk takıp şarkılarını bangır bangır söyledim. Çünkü hayat bunu gerektiriyordu… Saklamak artık daha zor gelmeye başladı hastalıktan. Paylaşma sebebim bu… Ben hep bir umutla saçlarım geri gelecek diye beklerken hastalık bu noktaya gelince benim uzun bir süre kel kalacağımı anlayınca yükü hafifletmem gerekiyordu. Hayır arkadaşlar kanser tedavisi görmüyorum!! Hastalığımın adı Alopeci Universal (AU). Kısaca saç kıranın son evresi. Hemen bunu söylemem gerekir ki ortalığı kimse karıştırmasın. Kemoterapi tedavisi gören herkese Allah acil şifa versin. Amacım asla hastalık kıyaslamak değil. Herkesin yaşadığı kendine zaten zor benimkisi ise iki yıldır süregelen bir yaşam. Hikayem çok uzun ama bir o kadar kısa. İyi okuyun… İlk aşıdan bu yana kafamda minik minik yaralar oluştu. Alerji mi dedik, 10 doktor gezdim… Değilmiş! Endokrinolojiye bağlı bir durum mu dedik, o da değilmiş. Sıra geldi ikinci aşıya. Aşıdan 2 hafta sonra o minik minik yaralar saçlarımlarla beraber döküldü. Biz o arada Emir’le saç modelleri üretmek için kuş tutuyoruz… Takma, yapıştırma, kelleyi boyama... Ne ararsan yaptık. Haydi ben bunun üstüne bir de Covid oldum mu! O minik minik dökülen saçlar bir anda para para döküldü. Baya Alopcia Areta olmuşum… İkinci kez covid geçirdiğimde dökülen para para bölgeler iyice açıldı. Örtmek artık imkansız olmuştu. Ve ben içime kapanıp kimseyle görüşemedim. Çünkü anlatamadım. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

En sevdiklerimin cenazesine bile gidemedim. Millet beni asosyal zannediyor, halbuki kendimle savaşıyorum o arada… Her şeyi konuşabilen kadın kendince sustu…Bu arada sürekli tedavi görüyorum. Kafama yediğim iğne sayısını, yuttuğum akıllı ilaçların miktarını unuttum. Hiç biri fayda göstermedi… 2 Ocak 2023’te hem Covid hem influenza geçirdim, inanılmaz bir kombo! Hiç tavsiye etmem…"

Işın Karaca'nın bu açıklamasından sonra saçkıran hastalığıyla ilgili insanların kafasında soru işaretleri oluştu. Pek çok kişinin korktuğu 'bu hastalık nedir?', 'tedavisi var mı?', 'yayılıyor mu?' gibi birçok sorunun cevabını dermatologlar Uzman Duygu Gencer ve Doçent Dr. Sevil Erdoğan Gazetevatan.com'a yanıtladı. 

'SAÇ DÖKÜLMESİ ANİ OLUR'

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, "Halk arasında saçkıran olarak bilinen hastalık alopesi areatadır. Alopesi saç dökülmesi, alopesi areata (saçkıran)  ise yuvarlak oval biçimli bir alanda saçın dökülmesine verilen isimdir. Alopesi areata; otoimmün yani kişinin kendi savunma hücrelerinin vücudundaki hücreleri yabancı görüp saldırması ile oluşan ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. " diyerek saçkırandan bahsetti.

Haberin Devamı

Uzman Dermatolog Duygu Gencer de Saçkıran hastalığının, Saç sakal gibi bölgelerde ani oluşan para gibi yuvarlak ya da oval şekilli dökülmeler ile kendini gösterdiğini söyledi.

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, Saçkıran'ın belirtileriyle ilgili "Bir ya da daha fazla sayıda, para şeklinde, yuvarlak, düzgün ve saçsız alanlar olarak başlar. Saç dökülmesi ani olur, sonradan çevresine doğru genişleyebilir. Kişi bunu duş sırasında ya da yastıkta dökülen saç yığınını görünce veya tesadüfen fark edilebilmektedir. Saçkıran sıklıkla saçlı deride görülmekle birlikte kaş, kirpik ve sakallarda veya kıl içeren herhangi bir vücut bölgesinde de olabilmektedir. Saçkıranda bazen tüm saçlar dökülebilir bu duruma alopesi totalis deriz. Bazen de tüm vücut kıllarının dökülmesine sebep olabilir ve bu da alopesi universalis olarak adlandırılır. Fakat bunlar oldukça nadir durumlardır." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Uzman Doktor Duygu Gencer tedaviyle ilgili şunları söyledi;

"Çoğunlukla saçlar kendiliğinden ya da tedavi ile çıkmakta ancak bazı vakalar dirençli olabilmektedir. Tedavi süresi ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir, her hastanın yanıtı birbirinden farklıdır ancak 3 haftada bir saça yapılan iğne tedavisinde genellikle birkaç seansta yanıt almaktayız."  

KÜRATİF BİR TEDAVİSİ MEVCUT DEĞİL!

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan da hastalığın otoimmün doğasından dolayı kronik ve tekrarlayıcı olduğunu söyledi. Erdoğan'a göre;

"Ancak hafif saçkıran vakalarında herhangi bir tedavi olmadan da kıllar kendiliğinden bir yıl içinde gelebilir ve tedavi kılların daha hızlı geri gelmesine yardımcı olur. Ancak küratif tam bir tedavisi mevcut değildir. Tedavi planlamasında, genellikle hastalığın yaygınlığı ve hastanın yaşı, hastalığın süresi, tutulan bölgenin özellikleri, tedavilere uyum ve tedavi başarısı dikkate alınır. Tüm saç veya tüm vücudun tutulduğu yaygın klinik formlarda saç çıkma olasılığı hafif formlara göre daha azdır. Ergenlik öncesi başlayan, 5 yıldan uzun süren, ailesinde benzer hastalık olan kişilerde tedavi başarısı daha azdır." 

'SARIMSAK UYGULAMASINI ÖNERMİYORUM'

Çoğu kişi 'Saçkıran hastalığına sarımsağın iyi geldiğini ve Saçkıran tedavisinde sarımsak kullanılabileceğini düşünüyor. Dermatolog Duygu Gencer sarımsak uygulamasını kesinlikle önermediğini söyledi ve ekledi; 

"Asit olduğu için o bölgeyi yakıp yara oluşturur, yaralar iyileşirken iyileşme dokusunda kıl folikülleri de kaybolarak o bölgede bir daha hiç saç çıkmamasına kadar gider. Ancak sarımsak özütünü belli oranda seyreltip hazırladığımız majistral formülleri hastalarımıza tedavi olarak verebilmekteyiz, bu noktada lütfen dermatoloğunuz ile iletişime geçiniz." 

"SAÇKIRAN TEKRARLAYABİLİR"

Saçkıran'ın bulaşıcı olmadığını söyleyen Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, yayılıp yayılmamasıyla ilgili de önemli bilgiler verdi. 

Saçkıran tek bir yerde başlayıp olduğu yerde kalabileceği gibi, ataklar hâlinde tutulan bölgeler çoğalabilir, ayrı ayrı etkilenen alanlar uzun dönemde birleşip geniş saçsız alanlar ortaya çıkabilir. Kaş, kirpik ve sakal gibi kıl kökleri de etkilenebilir. Hastalık, ataklar hâlinde saçların kaybı ve saçların geri uzaması şeklinde devam edebilir. Hastalığın enfeksiyonlarla, mikroplarla ilişkisi yoktur. Bulaşıcı değildir.

Saçkıran'ın tekrarlayıp tekrarlamamasıyla ilgili de Uzman Dermatolog Duygu Gencer, 'Herkeste değil bazı kişilerde tekrarlayabilir.Bunu öngöremeyiz. Stresi fazla ise ya da yeniden oluştuysa tekrarlayabilir' dedi.