Gazete Vatan Logo

PRP'nin ortopedideki önemi nedir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, “trombositten zengin plazma” olarak da bilinen ve son yıllarda sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olan PRP'nin ortopedideki yeri ve önemini sizler için açıkladı.

PRP'nin ortopedideki önemi nedir?

Kas ve iskelet sisteminde iyileşmesi uzun süren durumların tedavisinde kanımızda bulunan trombositler olumlu yönde etki etmektedir. Mevcut kanamayı durduran özelliği sayesinde yaralar ve doku kaybı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kişiden alınan kanın içerisinde bulunan trombositler ayrıştırılarak gerekli bölgeler uygulanması sürecini kapsamaktadır.

Ortopedide PRP hangi problemlerde kullanılır?

PRP uygulaması, kas ve eklem rahatsızlıkları olan bireylerin tedavi süreçlerinde kullanılır. Teknik anlamda insan vücudu üzerinde çeşitli etki alanları ile öne çıkmaktadır. Hasar gören kas, doku ve tendonların bulunduğu bölgeye trombosit bakımından zengin madde enjekte edilir. Böylelikle zedelenen yapı, dışarıdan gerçekleştirilen uygulama ile desteklenerek onarım süreci başlar.

PRP nasıl uygulanır?

PRP, dokuların pıhtılaşmasına yardım olan trombosit maddesinin, uzman hekim tarafından gerek görülen bölgeye aktarılması işlemidir. İlk olarak kişinin damar yoluyla belirli miktarda kanı alınır. Yüksek devirde çalışan özel cihazlarla kanın ayrıştırılma işlemi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Kan hücreleri, trombositler ve plazma olarak üç farklı bölüme ayrılır. Sırasıyla kırmızı kan hücreleri, trombosit ve en yukarıda ise plazma yapısı bulunmaktadır. Son aşama olarak hijyenik şartlara uygun bir hastane ortamında eklem ve kas problemi görülen bölgeye uygulanır.

PRP nasıl etki eder?

PRP, genellikle spor aktivitelerine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Omuz ve eklem bağlarının zedelenmesi başta olmak üzere çeşitli eklem rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Kas, tendon ve benzeri dokuları üzerindeki büyüme etkenlerini tetikleyerek iyileşme sağlanır.

Diz kireçlenmesi, kıkırdak dokusunun hasar görmesi gibi ortopedik sağlık sorunlarında da etkili olduğu bilinir. PRP uygulamasının hasar gören dokular üzerinde etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak ortalama 1 ila 4 hafta arasında değişen etki süresine sahip olduğu kaydedilmiştir.