Gazete Vatan Logo

Omicron belirtileri nelerdir, Omicron varyantı nedir? Yeni korona varyantı Omicron hakkında merak edilenler!

Omicron varyantı dünyada yeni bir paniğe neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı yazılı açıklamada, Güney Afrika'dan yayılan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adı, "Omicron" olarak açıklandı. DÖS tarafından yapılan açıklama sonrası Omicron hakkındaki tüm ayrıntılar sorgulanmaya başlandı. Peki, Omicron ne demek, Omicron varyantı nedir? Omicron belirtileri ve Omicron hakkında merak edilen diğer ayrıntılar…

Omicron belirtileri nelerdir, Omicron varyantı nedir? Yeni korona varyantı Omicron hakkında merak edilenler!

Güney Afrika’da tespit edildikten kısa bir süre sonra birçok ülkeye sıçrayan Covid-19’un Omicron varyantı tüm dünyanın temel gündem maddesi oldu. Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında 'Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. Ön bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde' ifadelerine yer verdi. Türkiye, İngiltere, AB, Avustralya, Kanada ve ABD'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, Güney Afrika ve bazı komşularından seyahatleri yasakladı veya kısıtladı. Peki, Omicron belirtileri nelerdir, Omicron varyantı nedir?

Omicron ne demek, Omicron varyantı nedir?

Omicron koronavirüsün ortaya çıkan yeni varyantı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron veya B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni varyantı endişe verici olarak tanımladı. 

Omicron belirtileri

Güney Afrika'da ortaya çıkan varyant ile ilgili açıklamalarda bulunan Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee, İngiliz The Telegraph'a konuştu.

Haberin Devamı

'Semptomları daha önce tedavi ettiklerimden çok farklı ve çok hafifti' diyen Coetzee, hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğunu söyledi.

Coetzee, Wuhan ve Delta'da görülenin aksine bu varyant ile enfekte olanlardan hiçbirinin koku veya tat alma duyusunu kaybetmediğini belirtti.

Coetzee ayrıca, 'Bir veya iki gün boyunca kas ağrısı ve yorgunluk ile kendini iyi hissetmeyen hafif bir hastalık sunuyor' dedi. Bu varyanta yakalananlarda hafif bir öksürüğün olabileceğinin altını çizen uzman isim, 'Enfekte olanlardan bazıları şu anda evde tedavi ediliyor' dedi.

Omicron ilk nerede görüldü?

Avrupa'daki ilk vaka dün Belçika'da kayıtlara geçerken bugün de İngiltere'de iki vakaya rastlandı. Almanya ve Çekya, Omicron varyantı olduğundan şüphelendikleri birer vaka tespit ettiklerini açıkladı. Almanya'daki vakanın Güney Afrika'dan, Çekya'daki vakanın ise Namibya'dan gelen kişiler olduğu belirtildi.

Aşı yeni varyant üzerinde etili mi?

BioNTech ve Moderna şirketleri mevcut aşılarının yeni varyanta etkisini incelemeye başladıklarını duyurdu. Moderna ayrıca Omicron'a özel yeni bir hatırlatma dozu üzerinde çalışacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de de kullanılan Çin menşeli Sinovac aşısının üretici firması da aşının yeni varyant karşısındaki etkililiğine dair incelemelerin sürdüğünü, ihtiyaç duyulduğu takdirde ayrı bir aşı üretebileceklerini açıkladı.

BioNTech yetkilisi, Bild gazetesine verdiği demeçte, “BioNTech aşısının yeni varyanta karşı etkisi olmadığını tespit edersek harekete geçeceğiz. Pfizer ve BioNTech, aylar öncesinden yeni bir varyantın ortaya çıkması durumunda mRNA aşısının 6 hafta içinde güncellenebilmesi ve yeni aşıların 100 günde teslim edilebilmesi için çalışma yapmıştı. Bu amaçla şirket varyant bazlı aşılar için klinik deneylere başladı” demişti.

Moderna’nın baş sağlık sorumlusu Paul Burton da BBC'nin 'Andrew Marr Show' adlı programında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Mevcut aşının gelecek birkaç hafta içinde yeni varyanta karşı koruma yeteneğini öğreneceğiz. Eğer yepyeni bir aşı yapmamız gerekirse, 2022'nin başlarında geniş miktarda kullanım için hazır olacağını düşünüyorum."

Haberin Devamı

Omicron ekonomiyi daha fazla etkileyebilir!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün dünyayı alarma geçiren ve seyahat yasaklarının geri gelmesine yol açan yeni varyantı Omicron ile ilgili olarak 194 üye ülkeye teknik bilgilendirme yaptı.

Hâlâ belirsizliğini koruyan Omicron'un küresel çapta yayılması ihtimalinin ve varyantla ilgili küresel riskin çok yüksek olduğunun altını çizen DSÖ yetkilileri, varyantın özelliklerine bağlı olarak ileride büyük vaka artışları yaşanabileceği, bunun da ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Omicron varyantında daha önce görülmediği kadar spike protein mutasyonu görüldüğünü vurgulayan DSÖ yetkilileri, bunlardan bazılarının pandeminin gidişatına olası etkileri açısından endişe verici olduğunu belirtti. Spike protein mutasyonu, virüsün insan hücresine girmesini sağlayan dıştaki dikensi kısmında mutasyon olması anlamına geliyor.

Üye ülkeleri ilk Omicron vakalarını bildirmeye çağıran DSÖ yüksek risk grubundakileri aşılama hızının artırılması ve ana sağlık hizmetlerinin devamlılığı için hazırlık yapılması gerektiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar Omicron varyantı kaynaklı ölüm bildirilmediğinin altını çizen DSÖ, aşılananlar arasında da vakalar görülmesini beklediklerini ama bunun küçük ve öngörülebilir bir oranda gerçekleşeceği öngörüsünü paylaştı.