Gazete Vatan Logo

Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Omega 6 Barındıran Gıdalar Listesi...

Çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan omega 6 vücut tarafından üretilmediği için besinler yolu ile alınmalıdır. Özellikle kalp sağlığının korunması için omega 6 içeren besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi gerekir.

Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Omega 6 Barındıran Gıdalar Listesi...

Omega 6 içeren besinlerin başında ceviz, badem, kaju, üzüm çekirdeği yağı, mısırözü yağı ve fıstık ezmesi gelir. Soya yağı, yumurta, kinola yağı, Antep fıstığı ve aspir yağında da yüksek oranda omega 6 bulunur. Kalp sağlığını yakından ilgilendiren omega 6 besinler tarafından alınması gereken bir yağdır. Çünkü omega 6 vücut tarafından kendiliğinden üretilmez fakat sağlık için gereklidir.

En Çok Omega 6 Barındıran Gıdalar Listesi

Ceviz: Bakır, manganez, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olan ceviz yüksek derecede omega 6 içerir ve sağlık açısından önemli bir besindir.

Fıstık ezmesi: Yalnızca sağlıklı yağ ve protein bakımından değil manganez, magnezyum, E vitamini ve niasin bakımından da önemli bir besindir. 

Badem: E vitamini, magnezyum ve manganez kaynağı olmasının yanında çok iyi bir lif ve protein kaynağıdır.

Yumurta: Selenyum, protein ve riboflavin gibi önemli besin maddeleri ile dolu olan yumurta hem besleyici hem de lezzetli bir besindir.

Aspir yağı: Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen aspir yağı kalp sağlığının iyileşmesine katkıda bulunur. Ayrıca tekli doymamış yağ içerdiğinden vücut sağlığı için de önemlidir.

Haberin Devamı

Kaju: Fosfor, magnezyum ve bakır dahil olmak üzere mikro besinler anlamında zengin bir besindir.

Omega 6 Nedir?

Omega 6 yağ asitleri tohumlarda, bitkisel yağlarda ve kabuklu yemişlerde bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinden biridir. Ölçülü ve dengeli bir şekilde doymuş yağların yerine tüketildiklerinde kalbe çok iyi gelir. Vücudun düzenli ve dengeli çalışması için yağ asitlerine ihtiyacı vardır ve omega 6 da enerji vermesi ile bilinir.

En yaygın omega 6 asidine örnek olarak linoleik asit verilebilir. Omega 6 asitleri vücut tarafından üretilmediği için esansiyel yağ asitleri olarak da bilinir. Bu nedenle düzenli ve dengeli beslenme ile omega 6 alınması gerekir. Sağlıklı beslenme düzeninin önemli bileşenlerinden olan omega 6 bitkisel yağlarda ve kabuklu yemişlerde bolca bulunur. 

Omega 6 Ne İşe Yarar?

Omega 6 yağ asitlerinin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolünü düşürme etkisi vardır. Kalp sağlığını korur ve kişilerin kendilerini daha enerjik hissetmeleri sağlar. Fazla tüketilmesi zararlı olduğundan dengeli bir şekilde vücuda alınması önerilir. Aksi halde çarpıntı ya da kalp ritminin bozulması gibi durumlara neden olabilir.

Haberin Devamı