Gazete Vatan Logo

Molnupiravir nedir, kullanımı nasıl olacak? Molnupiravir ilaç hangi ülkenin, kim hangi firma üretiyor, ilacın yan etkisi var mı?

Covid ilacı Molnupiravir'in, 65 yaş üstü PCR testi pozitif kişilere dağıtılmaya başlandığı açıklandı. Peki, Molnupiravir nedir, kullanımı nasıl olacak? Molnupiravir ilaç hangi ülkenin, kim hangi firma üretiyor?

Molnupiravir nedir, kullanımı nasıl olacak? Molnupiravir ilaç hangi ülkenin, kim hangi firma üretiyor, ilacın yan etkisi var mı?

Covid-19'u hedef alarak çoğalmasına engel olduğu belirlenen Molnupiravir ilacının PCR testi pozitif çıkan 65 yaş üstü kişilere kullanılmaya başlandığı açıklandı. Geçtiğimiz hafta onaylanan ilaç ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilacın önümüzdeki hafta 65 yaş üstü ve kronik hastalarda kullanılmaya başlanacağını açıklamıştı. NTV'den Melike Şahin'in haberine göre  Molnupiravir 65 yaş üstü PCR testi pozitif kişilere dağıtılmaya başlandı.

MOLNUPİRAVİR NEDİR, KULLANIMI NASIL OLACAK?

Molnupiravir, Covid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaç olarak tanımlanıyor.

Hap, corona virüsün kendi kopyasını ortaya çıkarmak için kullandığı enzimlerini hedef alarak onu zedeliyor. Bu durum virüsün çoğalmasına engel oluyor.

Molnupiravir, Birleşik Krallık'ta Kasım 2021'de tıbbi kullanım için onaylanmıştır.

Günde iki defa Molnupiravir verilerek uygulanan tedavinin ardından hastaların hiçbirinde bulaşıcı virüse rastlanmadı. Son aşama olarak Faz-3 denemelerine geçildi. Bu noktada da başarılı olacağı görüşü hâkimdi ama yine de tereddütler barındırıyordu. ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde baş araştırmacı olarak çalışan immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Molnupiravir’in virüsün kendi kendine üremesini önleyen bir ilaç olduğu artık kesinleşti” diyor ve ağır hastalığı yüzde 50, ölümleri de 100’e yakın önlediğini söylüyor.

Haberin Devamı

MOLNUPİRAVİR HAPININ YAN ETKİSİ VAR MI?

Molnupiravir, Covid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaçtır. Hap, koronavirüsün kendi kopyasını ortaya çıkarmak içi kullandığı enzimlerini hedef alarak onu zedeliyor. Bu durum virüsün çoğalmasına engel oluyor. Bakan Koca yazılı yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızın kendi topladığı veriler bilim kurulumuzda görüşülmüş, söz konusu ilacın öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadığı açıkça ortaya konmuştur.” Dedi.

MOLNUPİRAVİR İLAÇ HANGİ ÜLKENİN, KİM HANGİ FİRMA ÜRETİYOR?

Covid-19'a karşı geliştirilen ilaç, ABD merkezli ilaç şirketi MSD ve Ridgeback Bioterapötiks tarafından üretildi. Covid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaç olarak biliniyor.

Haberin Devamı